Ливърпул" постигна втора поредна победа във Висшата лига, след като надделя като гост на новака "Брайтън" с 5:1. Червените решиха двубоя преди почивката с две попадения на Емре Джан и Роберто Фирмино, които паднаха в рамките на по-малко от две минути.

Двубоят в Южна Англия се оказа по-специален за мърсисайдци, които посетиха 57-и различен стадион във Висшата лига. Преди двубоят на "Амекс стейдиъм" "Ливърпул" беше спечелил на 52 от останалите 56 съоръжения, на които е играл в елита.

Със събраните три точки "Ливърпул" влезе в Топ 4 преди изиграването на най-интересния сблъсъка за кръга между "Арсенал" и "Манчестър юнайтед".

Червените решиха мача в рамките на по-малко от две минути, когато вкараха два гола. В 30-ата минута Емре Джан откри резултата на "Амекс" след хубаво центриране на Филипе Коутиньо от корнер и много силен удар с глава.

Буквално в следващата атака тимът на Юрген Клоп удвои аванса си, като в основата отново беше Коутиньо. Салах започна атаката, намери плеймейкъра на лявото крило, а той на свой ред подаде за Роберто Фирмино, който отбеляза втория гол.

Това 11-и гол, в който Коутиньо има участие в последните си 10 двубоя във Висшата лига. Той отбеляза шест и подаде за пет други. Двете попадения на червените пък бяха разделени от точно 79 секунди.

В началото на втората част "Ливърпул" окончателно уби интригата, след като вкара и трети гол. В 49-ата минута точен отново беше Фирмино, който получи много хубаво подаване от Салах и нямаше как да сгреши.

Две минути по-късно "чайките" намалиха с попадение на Глен Мъри. Той вкара от дузпа отсъдена за фаул на Джордан Хендерсън срещу Дънк.


В края на мача вместо да свалят оборотите гостите направиха обратното и вкараха още два гола. Първо в 87-ата минута Коутиньо ознаменува отличната си игра с красиво попадение. От около 22 метра той стреля от свободен удар и хитро прати топката под стената. Бразилецът отбеляза своя 18-и гол извън наказателното поле от 2013 г. насам, като по този показател е №1 във Висшата лига.

Две минути по-късно резултатът стана 1:5 след автогол на Дънк. Защитникът реализира за трети път в собствената си врата през сезона, след като преди това го стори срещу "Манчестър юнайтед" и "Манчестър сити".

Единственият футболист в историята на Висшата лига с повече автоголове в рамките на един сезон е Мартин Шкъртел, който през 2013-14 реализира четири пъти в собствената си мрежа.

В друг мач от кръга "Тотнъм" завърши 1:1 като гост на "Уотфорд". "Шпорите" са без победа вече четири мача и остават на седмо място в класирането, на пет точки от Топ 4.

Още в 13-ата минута домакините откриха на "Викъридж роуд", след като Критиан Кабаселе засече центриране на Клевърли от корнер. Белгиецът скочи най-високо и преодоля вратаря на "Тотнъм" Юго Лорис.

Лондончани отговориха с попадение на Хюнг-Мин Сон в 25-ата минута и изглеждаше, че с връщат самочувствието. Корецът се разписа след асистенция на Кристиан Ериксен.

До края на двубоя обаче нови голове нямаше, а положение на "шпорите" се влоши след червен картон на Давинсон Санчес в началото на втората част.

На "Гудисън парк" "Евертън" започна с победа при Сам Алърдайс, надигравайки "Хъдърсфийлд" с 2:0. За пети път в своята кариера Големия Сам тръгна с успех. Със седемте отбора, които е водил във Висшата лига опитният мениджър е записвал само едно равенство и една загуба.

"Карамелите" проспаха първата части не играха много добре, но след почивката вдигнаха оборотите, за да пречупят "териерите". В основата на успеха беше Доминик Калвърт-Люин, който подаде за първия и вкара втория гол.

В 47-ата минута младокът асистира много ефектно с пета към Гилфи Сигурдсон и исландецът изведе "Евертън" напред.

В 73-ата минута "карамелите" стигнаха и до втори гол. Рууни намери Калвърт-Люин с хубаво подаване между защитниците и нападателят прехвърли Льосъл – 2:0. Младокът доказа, че е сред най-важните играчи на тима си и заедно с Уейн Рууни е участвал в изработването на 10 гола дотук през кампанията (шест гола и четири асистенции).

За "карамелите" това е втори пореден успех, след като те победиха "Уест Хем" в последния двубой на временния наставник Дейвид Ънсуърт.

Дневник