Норвежецът Аксел Лунд Свиндал спечели 33-а победа за Световната купа по ски алпийски дисциплини, трумфирайки в спускането в Бийвър Крийкм, САЩ. Ветеранът беше най-бърз по склоновете в Колорадо и изпревари само с 15 стотни Беат Фойц от Швейцария.

Заради топлото време и рисковете пистата да поддаде за задните номера, фаворитите избраха да стартират още в началото на състезанието. Така Свиндал потегли с първи номер, но това не му попречи да бъде най-добър. Той беше агресивен в средната част на пистата, а в края пусна добре и събра достатъчно скорост. Фойц тръгна с трети стартов номер и подобно на Свиндал се представи добре.

Трети на стартовата стълбичка се качи Томас Дресен от Германия. Той завърши с 49 стотни зад победителя. Топ 10 допълниха Кристоф Инерхофер, Винсент Крихмайер, Андреас Сандер, Адриен Тео, Йоан Клари и Петер Фил. Шетил Янсруд остана едва 11-и на повече от секунда зад сънародника си. Пълен провал претърпяха домакините, които не пласираха състезател сред първите 20.

Свиндал, който през януари претърпя тежка контузия показа, че навлиза във форма преди олимпийските игри. За него това беше рекордна четвърта победа в Бийвър Крийк и общо 13-а в спускане.

След пет състезания през сезона водач в класирането за Големия кристален глобус е Шетил Янсруд с 249 точки, а Свиндал е втори с 245. Третото място заема Фойц. Следващото състезание е в неделя, като предстои гигантският слалом отново в Бийвър Крийк.

Шифрин спечели спускането при дамите

Не по-малко интересно беше при дамите във второто спускане в Лейк Луис. Преди ден победата там грабна Корнелия Хютер пред Тина Вайратер и Микаела Шифрин. По-малко от 24 часа, след като взе първия си подиум в най-скоростната дисциплина 22-годишната американка спечели и първата си победа в спускането.

Шифрин завърши с време от 1:27.55 с 13 стотни по-бързо от Виктория Ребенсбург. Американката показа, че навлиза в страхотна форма и още се подобрява, допълвайки качествата си на най-добра в техничните дисциплини. Трета на подиума се качи Доминик Жизин, само на 17 стотни.

Конкуренцията беше много сериозна, след като първите 12 се събраха в по-малко от секунда. На 12-ото място се класира Линдзи Вон, която в първото спускане падна много тежко. Въпреки това най-успешната американска скиорка нямаше проблем да стартира и ден по-късно.

За Шифрин това е 33-а победа в Световната купа (26 слалом, 4 гигантски слалом, една комбинация, една спускане и една паралелен слалом). Тя вече има 51 подиума.

Следващият старт при дамите е в неделя вечер – Супер-Г отново в Лейк Луис.

Дневник