Манчестър юнайтед" сложи край на серията от 12 поредни победи като домакин на "Арсенал" във Висшата лига. "Червените дяволи" буквално излъгаха съперника си, за да вземат трите точки на "Емиратс". Двубой нямаше, като "Арсенал" доминираше през цялото време, изигра най-силния си мач от началото на сезона, но големият брой пропуски лишиха тима на Арсен Венгер от заслужена победа.

В първите 10 минути гостите от Манчестър вкараха два гола чрез Антонио Валенсия и Джеси Лингард, и те натежаха за крайния изход. Еквадорецът спаси традицията да не губи двубой във Висшата лига, в който се разписва за "червените дяволи". След почивката "Арсенал" се върна в срещата, намалявайки чрез Лаказет, но втори гол на Лингард сложи точка на спора.

"Арсенал" завърши двубоя със 75% притежание на топката (рекордно от началото на сезона във Висшата лига), 33 удара и 15 точни и изпълни 12 корнера. Домакините си подадоха и 606 подавания.

Серията от 12 поредни победи беше втората най-дълга в историята на "топчиите" (13 поредни победи между февруари и ноември 2005 г. на "Хайбъри"). В мач №18 от съперничеството между Жозе Моуриньо и Венгер португалецът постигна своята девета победа. Той е губил само два пъти от френския мениджър на "Арсенал".


"Арсенал" изигра най-доброто си първо полувреме от години, а статистическите показатели на "артилеристите" само потвърдиха за надмощието им. Те обаче проспаха първите 10 минути, заради което изоставаха с 0:2 на почивката.

През първите 45 минути "Арсенал" имаше 71% притежание на топката, отправи 15 удара, от които седем точни, изпълни осем корнера и си подаде 297 паса. Въпреки това тимът на Арсен Венгер не успя да се разпише.

"Юнайтед" стартира двубоя с отлична преса, при която всеки футболист на терена знаеше ролята си. Това накара Лоран Косчелни да сгреши и да подари топката на Антонио Валенсия. Еквадорецът комбинира с Пол Погба и след плътен удар с десния крак изненада Петър Чех – 0:1 още в четвъртата минута.

Случлото се стъписа "Арсенал", който се опита веднага да отговори и това показа нервност в поведението на "артилеристите".

В 11-ата минута ситуацията се повтори, "Юнайтед" пресира и стигна до ново предимство. Шкодран Мустафи сбърка елементарно, а след това с много красиво завъртане Антони Марсиал изведе Лингард сам срещу Чех, който нямаше как да сгреши, вкарвайки втори гол.

Мустафи получи травма при единоборството, довело до гола и трябваше да напусне, а Венгер веднага направи вътрешна ротация, като пусна Алекс Иуоби и заигра с четирима защитници.


От този момент нататък "червените дяволи" имаха много редки шансове не само да атакуват, а буквално да преминат центъра с топката в краката. "Арсенал" доминираше изцяло и създаде много положения, които обаче не бяха вкарани.

Най-чистите се откриха пред Аарън Рамзи, Алексис Санчес и Александър Лаказет. Уелсецът беше блокиран отлично от Неманя Матич, Санчес също беше пазен зорко, а Лаказет удари греда. По-късно страничният стълб уцели и Гранит Джака.

Вратарят на "Манчестър юнайтед" Давид Де Хеа направи много важни спасявания, предотвратявайки сигурни голове в мрежата си.

През първата част реферът Андре Маринър можеше да отсъди и дузпа за "Арсенал", след като Маркос Рохо задържа Лаказет в наказателното поле, но не посмя да го направи.

Още в първите секунди на втората част "Арсенал" намали резултата и се върна в срещата. Алексис Санчес подаде изумителен пас към Рамзи, който остави защитата на "ЮНайтед" на място, без да разбере какво се случва. Уелсецът само омекоти топката за Лаказет, който без да се бави я прати зад Де Хеа – 1:2.

За французина това беше шести гол на "Емиратс" от началото на сезона. Нито един друг футболист във Висшата лига няма толкова попадения в домакинските срещи на тима си.

В следващите минути испанският страж трябваше да показва най-доброто от своите качества, след като направи изумителни спасявания. Де Хеа първо спря изстрел на Лаказет в последния възможен момент, а след това спря с крак добавката на Санчес.

Както и през първото полувреме "Арсенал" играеше, а съперникът се възползваше от всяка грешка. Така се случи и в 63-ата минута, когато защитата в червено-бяло отново не действаше адекватно и допусна лековато трети гол. Погба напредна необезпокоявано отдясно, подмина Косчелни и намери непокрития Лингард, който на празна врата нямаше как да пропусне да отбележи втория си гол.


Младият английски национал затвърди прекрасната си форма напоследък с трети гол в последните два мача. В предишните си 51 срещи Лингард имаше същия брой попадения.

"Арсенал" увеличи дори още повече надмощието си, а с два гола аванс "червените дяволи" се прибраха комфортно в собствената си половина, рушейки играта. Венгер рискува всичко и пусна на терена още двама нападатели Дани Уелбек и Оливие Жиру, вадейки Джака и Сеад Колашинац.

Четвърт час преди края гостите останаха и с човек по-малко, след като Пол Погба получи директен червен картон за неспортсменска проява. Френският халф умишлено настъпи падналия Ектор Бейерин, първо с десния, а после с левия си крак, което не остана незабелязано от рефера Френд.

В края на мача "Юнайтед" се защитаваше с шест човека в собственото си наказателно поле, правейки всичко възможно да не допусне втори гол. В заключителните минути на срещата стана още по-горещо, а футболистите се изнервиха. От "Юнайтед" поискаха червен картон и за Косчелни, който повали Лукаку при една контраатака, но бившият топ съдия на Англия и настоящ анализатор на BT Sport, телевизията която излъчи двубоя на Острова, Греъм Пол заключи, че жълтият картон е справедлив.

Минути по-късно "Арсенал" не получи втора дузпа, след като и Дани Уелбек беше повален в наказателното поле.

С успеха "Юнайтед" се доближи на пет точки от лидера "Манчестър сити", който утре играе у дома с "Уест Хем". "Арсенал" излезе от Топ 4, като заема петото място с 28 точки и има една по-малко от "Ливърпул". Поражението е първо за "артилеристите" на "Емиратс" от март насам.

Дневник