Руският вицепремиер Виталий Мутко увери, че в страната няма да има проблеми със сигурността на предстоящото световно първенство по футбол. Жребият за Мондиал 2018 беше изтеглен в петък, а именно сигурността е сред най-коментираните теми в последните месеци. Мутко даде пресконференция, на която гарантира, че всички необходими мерки са взети.

"Мисля, че ни представят в много лоша светлина, като страна, в която върлува хомофобия и расизъм, но това не е вярно. Преди няколко седмици "Манчестър юнайтед" и "Ливърпул" гостуваха в Москва за мачове от Шампионската лига и проблеми нямаше. Нито с феновете от Великобритания, нито с футболистите", каза Мутко.

Според него инцидентите от миналото с цветнокожи футболисти са изолирани случаи и вече са в историята.

"Аз обещавам, че ще има много топло посрещане за всички цветнокожи и за всички хомосексуалисти. Ние не делим хората според расата им или нещо друго. В Русия има 180 националности и четири различни региона. Расизмът е глобален проблем, но не е специфичен само за една страна. Ние ще направим всичко необходимо всеки отбор да се чувства като у дома си", добави вицепремиерът и бивш министър на спорта.

Мутко добави, че Русия вече е предприела мерки да отвори границите си към всички желаещи да присъстват на световното първенство. Входните визи за страната отпаднаха, а освен това ще бъде осигурен и свободен транспорт между различните градове-домакини.

Дневник