Любослав Пенев обяви за пръв път публично, че ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз. Той изрази намерение да промени кардинално управлението на българския футбол, ако спечели изборите догодина.

"Защо искам да стана президент? Искам отново България да се гордее с националния и клубния си футбол. Искам стадионите да са пълни, националният отбор да е в топ лисатата, да е близо до класиране и да се класира за голямо първенство, клубовете ни да са постоянно в Лига Европа и Шампионската лига", заяви Пенев в предаването "120 минути" по Би Ти Ви.

Той обясни, че е "положително настроен" и кандидатурата му няма нищо общо с "вендета и отмъщение". Бившият нападател и треньор на националния отбор определи атаката си срещу част от ръководителите на БФС през 2014 г. като "една нормална и логична защита".

По думите му настоящото управление на българския футбол е катастрофално. "Време е за кардинална промяна. За всички е ясно, че този модел на управление, който е вече 14 години, не е печеливш. Не визирам никого конкретно, а като цяло шапката на българския футбол - БФС", каза още Пенев.

Кой стои зад кандидатурата на Любослав Пенев

Той каза, че бил направил много неща различно. "Говорим за детско-юношеска школа, за различна методика, защото националните отбори се представят много далеч от това, което имат като качества."

Пенев обяви, че ще въведе нови правила в управлението на българския футбол, но без да посочи нещо конкретно. "Основното правило е да се спазват правилата", отсече бившият нападател.

"В този момент няма да давам жокери с какви хора ще работя, но ще са сериозни хора, професионалисти, които са подготвени", допълни Пенев. Той не изключи възможността да работи с големи имена в българския футбол като Христо Стоичков, Красимир Балъков, Димитър Бербатов и Стилиян Петров.

"Всеки един може да допринесе за това европейско развитие, за което говоря. Искам да наложа правилата, които са в големите държави. Искам да приложа модели, които биха паснали много добре на нашия футбол. Не трябва да го измисляме, а просто да го приложим", заяви Пенев.

"Аз съм в добри, нормални отношения с абсолютно всички. С всеки един мога да седна и да говоря", каза още той. И добави, че зад него стоят "всички хора, които искат да се гордеят с българския футбол. "Зад мен няма конкретни личности, няма конкретни отбори, няма конкретно лоби", продължи Пенев.

Доскорошният треньор на втория отбор на "Валенсия" каза, че на този етап не знае от кого ще получа подкрепа. "Който иска промяна - да ме подкрепи. Много хора ще ме подкрепят. Затова се показвам. Аз ще ги променя нещата."

Той се надява на предстоящия конгрес клубовете да гласуват в името на една положителната промяна. "Има доста клубове-фантоми, които присъстват в регистъра, но не практикуват дейността футбол. На това ще се обърне сериозно внимание. Надявам се сега, при един сериозен конкурент за президентското място, всички клубове да започнат да гласуват по съвест."

"Този модел на управление не дава резултатите, които трябва да има. Очаква ме много работа, но това не ме притеснява, защото съм смел. Усещам огромна подкрепа", завърши Пенев.

Дневник