Международната автомобилна федерация (ФИА) прие всички световни шампиони във Формула 1 в новата Зала на славата на спорта. Президентът Жан Тод приветства 33-мата души, които до момента са се окичвали с най-ценната титла в моторспорта. Церемонията се проведе в централата на ФИА в Париж, а пилотите, които вече не са между живите, имаха свои представители.

Присъстващите сър Джеки Стюърт, Марио Андрети, Ален Прост, Найджън Менсъл, Деймън Хил, Жак Вилньов, Фернандо Алонсо, Себастиан Фетел и Нико Розберг, както и членове на семействата на останалите или техни представители оставиха свои каски в Залата на славата.

"Залата на славата на ФИА беше създадена, за да отдаде дължимото на тези смели мъже, на нашите шампиони. Те са носители на ценности като отдаденост, почтеност, уважение и спортсменство. Съвсем скоро ще разширим тази зала на славата, за да почетем шампиони и от други дисциплини на моторспорта, не само Формула 1", каза президентът на ФИА Жан Тод.

На церемонията не присъстваха Емерсон Фитипалди, Ники Лауда, Джоди Шектер, Нелсон Пикет, Кеке Розберг, Мика Хакинен, Кими Райконен, Дженсън Бътън, както и настоящият шампион Люис Хамилтън. Специално от САЩ обаче долетя Марио Андрети, шампион от 1978 г.

В Залата на славата бяха приети двама бащи и синове – Греъм и Дейвид Хил, както и Кеке и Нико Розберг.

"Невероятно е да съм редом до тези имена, повечето които са част от историята на Формула 1, а аз само съм чел за тях. Това е огромна чест за мен", каза четирикратният шампион Себастиан Фетел.

Специално внимание беше обърнато и на най-успешния пилот в историята на Формула 1 Михаел Шумахер. Седемкратният световен шампион, който все още се възстановява в дома си от ски инцидент през 2013 г., беше представляван от мениджъра си Сабине Кем.

"Всички знаем, че Михаел трябва да бъде тук, и аз съм сигурна, че той би се радвал да сподели тази емоция с всички. Той винаги е уважавал историята на този спорт и уважава всеки присъстващ. Това, което прави Михаел толкова специален и успешен във Формула 1, е нещото, което отличава и останалите в Залата на славата – страстта и любовта към този спорт", каза Кем.

Освен приемането на всички 33-ма световни шампион ФИА показа и обновения си музей. В него са изложени и някои от шампионските болиди през годините. Наред с F2000 на Михаел Шумахер от 2000 г., когато спечели първата си титла с "Ферари", и "Рено" R25, с което Фернандо Алонсо сложи край на доминацията на германеца.

Сред останалите исторически болиди, изложени за церемонията, бяха "Алфа Ромео" 158, с който Джузепе Фарина печели титлата през 1950, "Ферари" 156 от шампионския сезон 1961 г. на Фил Хил, "Лотус Климакс" 25 на Джим Кларк и "Макларън" MP4/5 на Аертон Сена от 1989 и 1990 г.