Близо 20 хиляди допинг теста ще бъдат проведени преди началото на зимните олимпийски игри в Пьончан, съобщиха от Международния олимпийски комитет. С кампанията от МОК се надяват да сведат до минимум случаите на положителни проби по време на игрите в Южна Корея. Най-търсени от служителите на антидопинговите органи ще са руските спортисти.

"До този момент сме направили общо 7000 теста на около 4000 спортисти", заяви пред репортери шефът на Медицинската и изследователска комисия към МОК Ричард Бъджет. "Ще има още много в следващите месеци, след като сме на финалната права преди игрите. Освен това зимният сезон вече започна и състезанията са в разгара си. Предполагам, че общият брой на тестовете до началото на игрите ще бъде 20 хиляди", каза още Бъджет.

Целевата група, работеща съвместно със Световната антидопингова агенция (WADA) и МОК, вече е посъветвала националните федерации кои спортисти да подлагат на тестове.

"Руските спортисти бяха тествани повече от всички останали. Мога да потвърдя, че разликата е значителна, а изискванията са дадени на международните федерации и RUSADA (Руската антидопингова агенция) за нивото на тестване на тези спортисти", добави Бъджет.

Русия е в светлината на прожекторите заради доклада на комисията "Макларън" от 2015 г., когато бяха открити доказателства за системен допинг в руския спорт. Друг доклад на WADA от 2016 г. установи, че повече от 1000 състезатели в 30 различни спорта са участвали в програма за допингиране в продължение на пет години.

През последния месец МОК санкционира повече от 20 руски спортисти с доживотни наказания след повторно отваряне на пробите от Сочи 2014.

По-късно тази вечер се очаква решение на Изпълнителния комитет на МОК за участието на Русия на олимпийските игри в Пьончан. Те ще се проведат между 9 и 25 февруари.

Дневник