Финалистът от 2014 и 2016 г. "Атлетико" (Мадрид) отпадна от Шампионската лига, а "Рома" изпревари "Челси" в битката за първото място в група С. "Вълците" от Рим ще бъдат поставени в първа урна в жребия на 11 декември, а английският шампион ще срещне в осминафиналите някой от победителите в останалите групи.

"Атлетико" имаше изключително тежка задача преди тазвечершните мачове. Тимът на Диего Симеоне трябваше да победи "Челси" като гост и да се надява "Рома" да загуби или да завърши наравно при домакинството си на дебютанта "Карабах". Нито едно от двете обаче не се случи. Мачът на "Стамфорд бридж" завърши 1:1, а "Рома" спечели с 1:0.

"Рома" и "Челси" завършиха с по 11 точки. "Вълците" обаче заемат първото място заради четирите спечелени точки срещу тима на Антонио Конте - победа с 3:0 у дома и равенство 3:3 при гостуването в Лондон. 

"Атлетико" събра седем точки и напролет ще играе в Лига Европа. "Карабах" приключва дебютното си участие в Шампионската лига с две точки, спечелени от двете равенства с "дюшекчиите".

"Челси" държеше нещата в свои ръце и можеше да спечели групата. Сините обаче не се възползваха от игровото си предимство срещу "Атлетико" и бяха наказани за големия брой пропуски, които направиха.

Тимът на Конте отправи 17 удара към вратата на съперника, цели 14 от които в рамките на наказателното поле. Страхотен мач обаче изигра вратарят на "Атлетико" Ян Облак, който се отличи с няколко много класни спасявания.

Словенският страж беше главната причина първото полувреме да завърши без голове.

В 54-ата минута "Атлетико" стигна до първата си реална възможност за гол, но далечен изстрел на Филипе Луис срещна гредата, а Саул Нигес пропусна при добавката.

Само две минути по-късно испанецът се реваншира за пропуска си. След центриране от корнер Фернандо Торес отклони топката с глава към далечната греда, където оставеният непокрит Нигес не сгреши отблизо.

"Челси" натисна в търсене на изравнителния гол и това даде резултат в 75-ата минута. След центриране от корнер топката попадна в Еден Азар, който подаде успоредно на голлинията, а Стефан Савич си отбеляза автогол.

До края на мача домакините имаха няколко възможности да стигнат до победата. Облак обаче за пореден път разочарова Мората, а Уилиан стреля високо над вратата от чудесна позиция.

В Рим "Карабах" затвърди впечатлението, че е много труден за побеждаване отбор. "Рома" обаче успя да пробие желязната отбрана на шампиона на Азербайджан в 53-ата минута с попадение на Диего Пероти.

В същото време "Манчестър юнайтед" спечели група А след победа с 2:1 срещу ЦСКА (Москва). Руският отбор, който водеше битка с "Базел" за второто място, откри резултата с гол на Витиньо в добавеното време на първата част.

Попадения на Ромелу Лукаку в 64-ата минута и Маркъс Рашфорд в 66-ата миунта обаче осигуриха бърз обрат за "червените дяволи".

"Базел" също свърши своята работа срещу "Бенфика". Швейцарският шампион спечели гостуването си в Лисабон с 2:0 с голове на Мохамед Елюнуси в 5-ата минута и Димитри Оберлин в 65-ата.

"Юнайтед" завърши участието си в груповата фаза с 15 точки след пет победи и една загуба. "Базел" събра 12 точки, а ЦСКА (Москва) остана с девет. "Бенфика" приключиха участието си в Европа с шест загуби в шест мача.

В група D "Ювентус" не допусна изненада и победи "Олимпиакос" с 2:0 като гост, за да заеме второто място. Хуан Куадрадо откри резултата в 15-ата минута, Федерико Бернардески подпечата трите точки в добавеното време на мача.

В другата среща от групата "Барселона" спечели със същия резултат срещу "Спортинг" (Лисабон). Пако Алкасер и автогол на Жереми Матийо осигуриха четвъртата победа от шест мача на каталунците.

"Барселона" завършва груповата фаза без загуба и с актив от 14 точки. "Ювентус" събра 11 точки, а "Спортинг" остана със седем и ще играе в Лига Европа. "Олимпиакос" приключва европейската си кампания с една точка.

В група В "Байерн" победи "Пари сен жермен" с 3:1, но не успя да измести парижани от първото място. Двата отбора завършиха с по 15 точки, но французите спечелиха групата заради успеха с 3:0 в първата среща с германския шампион.

"Андерлехт" победи "Селтик" с 1:0 като гост в другата среща. Двата отбора завършиха с равен брой точки - по три. Шотландците обаче ще играят в Лига Европа заради убедителната си победа с 3:0 на белгийска земя.

Дневник