Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че няма данни за участието на Владимир Путин в държавното спонсорираната схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг в руския спорт.

МОК отстрани Русия от участие в зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г., глоби руския олимпийски комитет с 15 милиона долара и наложи наказания на няколко руски ръководители, сред които вицепремиерът на страната Виталий Мутко.

Според разследването на комисията "Шмид", което продължи 17 месеца, в основата на допинг схемата в Сочи е било спортното министерство. Освен Мутко, който по това време беше начело на министерството, наказание получи тогавашният му заместник Юрий Нагорних, както и шефът на организационния комитет на Сочи 2014 Дмитрий Чернишенко.

Попитан дали Путин е знаел какво се случва със спортистите в неговата страна, ръководителят на комисията "Шмид" Самуел Шмид заяви: "Няма фактическа информация за неговото участие."

В същото време президентът на МОК Томас Бах каза, че не е дискутирал наказанието на Русия с Путин. Според шефа на олимпийския комитет няма причина Москва да бойкотира игрите в Пьончан.

"Бойкотът на олимпиада никога не е водил до някакви резултати. Освен това не виждам причина за подобен бойкот, тъй като допускаме до игрите "чисти" атлети. Именно те могат да прехвърлят мостове между Русия и олимпийския свят", заяви германецът.

Според руските медии в сряда, по време на третия ден от руския национален доброволчески форум, Путин ще обяви дали ще приеме или отхвърли предложението руски спортисти да участва в Пьончан под неутрален флаг и химн.

Дневник