Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обяви случая с руския допинг за приключен. Той изрази надежда, че с изключването на Русия от зимните игри в Пьончан и останалите наложени наказания ще бъде затворена една срамна страница в историята на спорта.

До решението на МОК се стигна след 17-месечно разследване, водено от бившия президент на Швейцария Самуел Шмид. Той ръководеше независима комисия, която беше натоварена със задачата да провери разкритията на бившия директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

През 2016 г. разследване на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA), ръководено от Ричард Макларън, установи, че над 1000 руски спортисти в повече от 30 спорта - и летни, и зимни, са били замесени в допинг схема, обхващаща петгодишен период.

"Тази систематична манипулация от антидопинговата система на Русия беше една безпрецедентна атака срещу олимпийските игри. След тези санкции, които бяха наложени и приети, трябва да погледнем напред към едно по-светло бъдеще на спорта", каза Бах.

"Тези наказания трябва да сложат чертата на този толкова тъжен период за олимпийското движение", допълни президентът на МОК. Според него олимпийският комитет е намерил баланса между налагането на наказания на виновните и даването на възможност на невинните спортисти да участват в Пьончан.

Руски спортисти ще бъдат допуснати до олимпийските игри, ако докажат, че са "чисти от допинг". Състезатели, които са били наказвани за нарушаване на антидопинговите правила, нямат право да участват в Пьончан.

Допуснатите до игрите руснаци ще се състезават под името "Олимпийски атлети от Русия". Те ще носят екипи с това име и под олимпийския флаг. При евентуални техни победи и при появата им на церемониите по откриването и закриването на игрите ще звучи олимпийският химн вместо руския. Спечелените от тях медали няма да бъдат причислени към общия брой отличия на Русия.

Според Бах няма причина Москва да бойкотира игрите в Пьончан. "Бойкотът на олимпиада никога не е водил до някакви резултати. Освен това не виждам причина за подобен бойкот, тъй като допускаме до игрите "чистите" атлети", заяви германецът.

"Надявам се те да използват този шанс и да видят страхотната възможност, което това решение им дава, а именно да представят една нова и чиста генерация от руски спортисти. По този начин те ще бъдат мост към бъдещето на един чист спорт", каза още Бах. 

Дневник