Решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани на Русия да участва в зимните олимпийски игри в Пьончан 2018 няма да се отрази на световното първенство по футбол, обяви ФИФА чрез изявление, цитирано от "Скай спортс".

От международната футболна федерация посочват, че са проследили мерките, предприети от МОК. "Решението няма влияние върху подготовката за световното първенство и ние продължаваме да работим, за да осигурим възможно най-доброто събитие", посочват от ФИФА.

МОК забрани на Русия да участва в игрите в Пьончан заради тежките системни нарушения на антидопинговите правила и държавната политика в процеса. Руски състезатели ще могат да се състезават в игрите, но под неутрален флаг.

На Руския олимпийски комитет е наложена глоба от 15 милиона долара, а вицепремиерът на Русия и бивш спортен министър Виталий Мутко получи доживотна забрана за участие в олимпийски игри. Интересното в случая е, че Мутко оглавява организационния комитет за световното по футбол.

"Както вече беше съобщено, когато стане въпрос за антидопингови мерки, ФИФА поема своята отговорност много сериозно. ФИФА продължава да взема всички мерки по време на своите състезания, за да гарантира, че футболът ще остане чист от допинг", се казва в съобщението.


От международната федерация посочиха, че по време на Купата на конфедерациите в Русия всеки състезател е минал през изненадващ допинг тест, а отделно играчи са проверявани и след всеки мач. "Всички резултати са отрицателни", уточняват от ФИФА.

За световното догодина ще бъдат прилагани сходни мерки, допълват от организацията. Всички събрани проби ще бъдат пращани в лаборатории, признати от Световната антидопингова агенция (WADA), извън Русия.

Световното по футбол ще се проведе от 14 юни до 15 юли 2018 г. на 12 стадиона в 11 руски града. Жребият за надпреварата беше изтеглен в петък в Кремъл.

Дневник