Русия няма да бойкотира зимните олимпийски игри през 2018 г., обяви президентът Владимир Путин. Той даде зелена светлина на руските спортисти да се състезават в Пьончан под неутрален флаг.

Във вторник Международният олимпийски комитет (МОК) спря Русия от участие в олимпиадата заради системното нарушаване на антидопинговите правила. Руснаците с квоти за игрите ще мога да участват като неутрални спортисти, ако докажат, че са "чисти от допинг".

"Със сигурност няма да обявяваме никакъв бойкот на игрите, нито ще спираме наши атлети от участие, ако искат да го направят", каза Путин. Той говори по време на среща с работници в завода на "ГАЗ" в Нижни Новгород, на която обяви, че ще участва в президентските избори през март догодина.

Руският президент посочи, че много спортисти са се готвили цял живот за това състезание и той няма право да ги спре. "Те са претърпели сериозни лишения през годините и за тях това е много важно. Нямаме моралното право да спрем някого от участие."

"Ние тепърва трябва да прочетем внимателно решенията, които са взети, и да се запознаем много подробно с тях. Разбира се окончателното решение за всички спортисти ще бъде взето на олимпийското събрание на 12 декември", каза още Путин.

Според него отчасти Русия има вина за това наказание, защото "е дала повод на МОК да накаже сурово много спортисти". "Това не е много честно, защото се включва принципът на колективната отговорност, а в никоя правна система в света това не съществува", допълни президентът на Русия.

Путин изрази притеснението си от признанието на МОК, че ще проверява щателно всички руски спортисти, които ще участват в Пьончан. От организацията заявиха, че ще вземат общо 20 хиляди проби преди началото на игрите, като най-много ще дадат руснаците.

Междувременно руската държавна телевизионна и радиопредавателна компания (ВГТРК) и частният канал "Мач ТВ" спазиха заканата си да бойкотират игрите. Във вторник вечерта те потвърдиха, че се отказват от излъчване на състезанията в Пьончан заради наказанието на Русия.

"Нашата позиция остава непроменена: без участието на руския национален отбор олимпийските игри в Пьончан няма да бъдат излъчени", обявиха от пресслужбата на ВГТРК.

Dnevnik.bg