Новата българска федерация по шах получи лиценза си от министъра на спорта Красен Кралев. Сдружението "Българска федерация по шахмат 1928" беше представено от депутатите Иван Генов и Руслан Тошев.

Според Кралев най-важните задачи пред новолицензираната организация са "да даде ясен сигнал, че се разграничава категорично от досегашните методи на управление на българския шахмат", както и да върне международния авторитет на шахмата след изключването на България от Европейския шахматен съюз и международната федерация (ФИДЕ).

"За мен бе изключително важно да решим максимално бързо въпроса с липсата на легитимна федерация, която да администрира българския шахмат. Издаването на спортната лицензия е първата, но много важна стъпка към решаване на проблемите на вашия спорт. Фактът, че в Българската федерация по шахмат 1928 членуват 62 спортни клуба е доказателство, че шахматната общност иска да се обедини и да излезе от неприятната ситуация, в която изпадна", каза министърът.

През август комисията по лицензиране на спортното министерство (ММС) отказа подновяване на лиценза на досега действалата Българска федерация по шахмат заради констатирани нецелесъобразно изразходвани средства в размер на 2 097 461.43 лева за периода от 2011 до 2014 г., когато президент беше Силвио Данаилов. От този момент до сега България беше без легитимна организация, която да администрира шахмата.

Спортното министерство посочи, че продължава да води дело срещу юридическото лице с неподновена лицензия "Българска федерация по шахмат" за възстановяване на незаконосъобразно и нецелесъобразно разходваните суми, които са отчетени с документи с невярно съдържание.

Кралев призова преди време Данаилов да не бъде освобождаван от отговорност.

Дневник