Българският треньор Станимир Стоилов записа историческо постижение с клубния си тим "Астана", класирайки се за фазата на директните елиминации в Лига Европа. Шампионът на Казахстан победи "Славия" (Прага) с 1:0 като гост и си осигури второто място в групата.

Стоилов, който неизменно класира "Астана" за групите на един от двата европейски турнира в последните три сезона (два пъти Лига Европа и веднъж Шампионска лига) осигури нов връх на казахстанския футбол. Единственото попадение в двубоя отбеляза Аничич в 38-ата минута, което се оказа достатъчно.

"Астана" завърши с 10 точки, с две повече от "Славия" и само на една зад лидера в групата "Виляреал". Въпреки успеха бъдещето на Стоилов не е сигурно, след като той още не е подписал нов договор. Контрактът му с клуба изтича, а това беше последният двубой за годината.

Преди месец българският треньор изведе "Астана" до четвърта поредна титла в Казахстан.

В група Е "Аталанта" победи "Лион" в директен спор за първото място. Италианският тим се наложи с 1:0 след гол на Петаня в 10-ата минута и завършва груповата фаза без поражение – четири победи и две равенства. Клубът от Бергамо си осигури място сред поставените на жребия в понеделник.

В другия двубой от групата "Евертън" победи за престиж "Аполон" като гост с 3:0. Два гола отбеляза Адемола Лукман и един Власич, а "карамелите" завършват трети с четири точки.

В група D имаше драма, след като "Риека" победи "Милан" с 2:0, но една точка не стигна на хърватите, за да се класират на второто място. Точни за "Риека" бяха Пулич и Марио Гавранович срещу вече класиралите се "росонери". В другата среща обаче АЕК удържа нулево равенство срещу "Аустрия" (Виена) като гост и си гарантира втората позиция. Интересното е, че гърците завършиха с една победа и пет равенства.

В група В "Динамо" (Киев) победи "Партизан" с 4:1, но и двата отбора продължават към фазата на директните елиминации. Бившият футболист на ЦСКА Жуниор Мораеш отбеляза хеттрик за киевчан, а един гол вкара Морозюк. За "гробарите" точен беше Йевтович.

В група F като лидер завърши "Локомотив" (Москва), който победи чешкия "Злин" с 2:0 като гост, а втори се класира "Копенхаген". Датският тим победи "Шериф" (Тираспол) с 2:0 и изпревари молдовците с по-добри показатели в директните мачове.

Дневник