Кристиано Роналдо получи "Златната топка" за най-добър футболист в Европа за 2017 г. Нападателят на "Реал" (Мадрид) спечели най-ценното индивидуално отличие за пети път и изравни рекорда на Лионел Меси. Двамата неизменно печелят трофея от 2008 г.

Роналдо беше награден в Париж преди един от символите на френската столица – Айфеловата кула. Той е избран за №1 в европейския футбол за четвърти път в последните пет години след 2013, 2014 и 2016 г. Португалецът спечели веднъж отличието и като играч на "Манчестър юнайтед" - през 2008 г.

Тази година Роналдо имаше основен принос за успехите на клубния си тим. Той помогна на "Реал" (Мадрид) да стане първият отбор в историята, който защитава трофея си в Шампионската лига.

Освен това мадридчани станаха шампиони на Испания за пръв път от пет години насам. Те добавиха още две отличия през 2017 г. - Суперкупата на Испания и Суперкупата на Европа.

Португалският нападател печели четвърто голямо индивидуално отличие през 2017 г. след приза за голмайстор на Шампионската лига и наградите за футболист на годината на УЕФА и ФИФА.

"Щастлив съм. Това е една цел, към която се стремя всяка година. Определено трофеите, които спечелихме с "Реал" (Мадрид), помогнаха доста, за да бъда избран за №1. Благодаря на всички мои съотборници, както и на всички останали, помогнали ми да достигна това ниво", каза Роналдо.

За календарната година португалецът има 49 гола, въпреки че от началото на новия сезон формата му спадна. Негов подгласник в анкетата на списание "Франс футбол" стана Меси, а Неймар допълни челната тройка.

Освен Роналдо в топ 30 попаднаха още шестима футболисти на "Реал" - Лука Модрич, Серхио Рамос, Иско, Марсело, Тони Кроос и Карим Бензема.

Топ 10 за "Златната топка"

1. Кристиано Роналдо "Реал"/Португалия
2. Лионел Меси "Барселона"/Аржентина
3. Неймар "Барселона" и ПСЖ/Бразилия
4. Джанлуиджи Буфон "Ювентус"/Италия
5. Лука Модрич "Реал"/Хърватия
6. Серхио Рамос "Реал"/Испания
7. Килиан Мбапе "Монако" и ПСЖ/Франция
8. Нголо Канте "Челси"/Франция
9. Роберт Левандовски "Байерн"/Полша
10. Хари Кейн "Тотнъм"/Англия

Дневник