Лудогорец" изстрада класирането си и вече е във фазата на преките елиминации в Лига Европа. Българският шампион стигна до 1:1 като гост на "Хофенхайм" и завърши втори в групата си, като вече очаква жребия за 1/16-финалите.

Разградчани са във втората урна и е голяма възможността да изтеглят тежък съперник. Те могат да се изправят срещу 15 от 16-те тима, като от сметките отпада единствено "Брага", тъй като двата състава бяха в една група.

На пръв поглед най-стряскащите имена сред възможните съперници на "Лудогорец" са "Атлетико" (Мадрид), "Арсенал" и "Лацио". "Дюшекчиите" се присъединяват в турнира след отпадането си от Шампионската лига. 

Освен тях има още два испански отбора, които могат да излязат на пътя на "Лудогорец" - "Виляреал" и "Атлетик" (Билбао). Статистически е голяма възможността и за съперник от Италия или Русия, като тези страни също имат по три отбора в първа урна. Един от тях е петкратният европейски клубен шампион "Милан", който миналото лято вложи над 200 млн. евро за привличане на нови футболисти, но минава през труден период.

Дежа вю

"Лудогорец" е на европейската сцена от скоро, но бързо натрупа голям опит. В това време отборът игра с три от възможните си съперници.

През 2013-14 г. разградчани за втори сезон играеха в Европа, но си осигуриха мачове и през пролетта. Предизвикателството в първите месеци на 2014 г. започна с двубои срещу "Лацио" тъкмо в 1/16-финалите на Лига Европа. Тогава след 3:3 в София и 1:0 в Рим българският отбор стигна до осминафиналите, където отпадна от "Валенсия".

Преди година "Лудогорец" срещна два от другите си възможни съперници - "Виктория" (Пилзен) и "Арсенал". Чехите бяха отстранени след 2:0 и 2:2 в плейофа на Шампионската лига, а след това в групите дойдоха и мачовете с англичаните. В тях разградчани допуснаха две поражения - с 0:6 на "Емиратс" и с 2:3 на "Васил Левски".


С надежда

Сега жребият е такъв, че "Лудогорец" може да изтегли или отбор, който е спечелил групата си в Лига Европа, или отбор, който е сред четирите най-добри от отпадналите от Шампионската лига.

Сред тях на пръв поглед нова среща с "Виктория" се очертава като един от най-добрите варианти. Чехите излязоха като победител от група G, но там бяха "Стяуа", "Лугано" и "Апоел" (Беер Шева).

Жребият ще се тегли в понеделник от 14.00 часа. Мачовете са на 15 и 22 февруари 2018 г., като българското първенство се подновява на 17 февруари.

Разпределение в двете урни за жребия в Лига Европа

Първа урна: "Виляреал", "Динамо" (Киев), "Брага", "Милан", "Аталанта", "Локомотив" (Москва), "Виктория", "Арсенал", "Залцбург", "Атлетик" (Билбао), "Лацио", "Зенит", ЦСКА (Москва), "Атлетико" (Мадрид), "Лайпциг", "Спортинг" (Лисабон)

Втора урна: "Астана", "Партизан", "Лудогорец", АЕК, "Лион", "Копенхаген", "Стяуа", "Цървена звезда", "Олимпик" (Марсилия), "Йостерсунд", "Ница", "Реал сосиедад", "Наполи", "Спартак" (Москва), "Селтик", "Борусия" (Дортмунд)

Дневник