Капитанът на националния отбор на Перу Паоло Гереро ще пропусне световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. 33-годишният нападател, който е рекордьор по голове за страната си, е наказан за една година заради употреба на кокаин.

Правата на Гереро бяха спрени в началото на ноември, след като стана ясно, че се е провалил при допинг проверка след световната квалификация с Аржентина на 5 октомври. Днес ФИФА обяви срока на наказанието на играча и какво е откритото в пробата му вещество.

Санкцията на нападателят на бразилския "Фламенго" започна да тече със задна дата - 3 ноември. Той няма право да участва както в официални мачове на клубно и национално ниво, така и в приятелски срещи.

Отсъствието на Гереро е много тежък удар за перуанския отбор, който ще участва на световно първенство за пръв път от 1982 г. Той отбеляза пет гола в квалификациите и беше с главна заслуга тимът да завърши на пето място в зона "Южна Америка".

Гереро има рекордните 32 попадения в 86 двубоя за Перу. Той изведе страната си до бронзовите медали в две от последните три издания на Копа Америка - през 2011 и 2015 г. И в двата случая бившият нападател на "Байерн" стана голмайстор на турнира.

Гереро беше привлечен от баварците още като юноша през 2002 г. Той записа 49 гола в 70 мача за втория отбор на германския гранд, а между 2004 и 2006 г. се разписа 13 пъти в 44 срещи за първия тим.

След шест сезона в "Хамбургер", където изигра 177 двубоя и вкара 51 гола, Гереро премина в "Коринтианс" през 2012 г. Още в първия си сезон той изведе бразилския отбор до титлата от световното клубно първенство, след като отбеляза победния гол във финала с "Челси".

Гереро изигра 127 мача за "Коринтианс", в които се разписа 54 пъти. През 2015 г. нападателят подписа с "Фламенго", за който има 42 попадения в 107 срещи.

Дневник