Французинът Алекси Пинтюро спечели домашното си състезание във Вал д’Изер, триуфмирайки в гигантския слалом. Той взе своя десети успех за Световната купа по ски алпийски дисципини, макар че беше трети след първия манш.

Втори след него се нареди Щефан Люц от Германия, който изостана на 28 стотни. Победителят от последните пет гигантски слалома за Световната купа Марсел Хиршер остана трети. Той водеше след първото спускане, но следобяд допусна две сериозни грешки. Хиршер преследваше 24-а победа в гигантския слалом, която щеше да го изравни с Тед Лигети, но не издържа на напрежението.

"Това е много специална победа за мен, защото е пред моите сънародници. Времето беше ужасно, но съм доволен, че се справих. Опитах да променя някои неща след Бийвър крийк и мисля, че се получиха", каза победителят.

Първото спускане сутринта се проведе при много тежки условия, но за втория манш времето беше отлично. Всички 30 при второто спускане успяха да завършат. Пинтюро имаше пасив от 12 стотни след Хиршер и две зад Люц. Във втория манш обаче той даде най-добро време – 54.32 секунди, за да се качи на най-високото стъпало.

Франция пласира още двама свои представители в Топ 10 – Матю Февър остана четвърти, а Тома Фанара – десети. Останалите бяха Хенрик Кристофершен, Александър Шмид, Жан Кранец, Мануел Фелер и Матс Олсон.

От календара при дамите се проведе супер гигантски слалом в швейцарския зимен център Сен Мориц. Домакините останаха щастливи, след като две техни представителки заеха първите позиции на подиума.

24-годишната Жасмин Флури шокиращо спечели, след като никой не я слагаше в сметките. Представителката на ски клуба в Ринерхорн никога досега не се беше качвала на подиума, а най-доброто ѝ класиране в Световната купа беше петото място в Супер-Г в Южна Корея в началото на годината.

Супер гигантският слалом се проведе въпреки тежките атмосферни условия, които отложиха петъчната комбинация. Стартът беше изместен надолу по трасето, но това не улесни състезателките. Флури завърши за 1:02.59, с 10 стотни пред Мишел Гизин.

Трета се нареди Тина Вайратер от Лихтенщайн. Носителката на Малкия глобус в дисциплината за миналия сезон направи изумително спускане и не се виждаше кой ще я измести, но двете швейцарки поднесоха изненадата.

В десятката влязоха още Федерика Бриньоне, Ана Файт, Виктория Ребенсбург, Йохана Шнарф, Теса Уорли, Корин Сутер и Рагнилд Мовинкел.

Микаела Шифрин завърши 14-а, но продължава да води в генералното класиране. Тя има 521 точки, а втората Ребенсбург е с 376.

Четирикратната носителка на Големия кристален глобус Линдзи Вон получи нови проблеми, макар че завърш. Тя пресече финала 17-а въпреки силната болка, която усещаше. 33-годишната американка се строполи на земята веднага след пресичането на финалната линия, а по-късно беше откарана в медицинския център.

"Тя е добре, но чувства болки", каза нейният баща Алън Килдоу пред репортер на Associated Press. След това Вон остана на пистата, докато дойде специална кола, която да я откара до хотела ѝ.

Все още не се знае дали американката ще стартира и в неделния супер гигантски слалом.

Това е пореден инцидент с нея през сезона. Преди седмица Вон падна в спускането в Лейк Луис, но след това успя да се състезава. Американката се върна на пистата през октомври след лечение на тежка контузия. Тя си постави за цел да вземе второ олимпийско злато на игрите в Пьончан.

Дневник