Шампионът на Англия "Челси" продължава да редува слаби със силни прояви във Висшата лига, и го доказа в първия мач от 16-ия кръг. Сините допуснаха изненадващо поражение в дербито с "Уест Хем", губейки с 0:1 на "Лондон стейдиъм". "Чуковете", които са в зоната на изпадащите, се възползваха от един от редките си шансове в мача и откриха още в шестата минута.

Единственото попадение отбеляза Марко Арнаутович, който наказа колективна грешка на символичните гости.

Успехът е първи за "Уест Хем" под ръководството на новия мениджър Дейвид Мойс, след като от предишните четири тимът взе само една точка. Със събраните 13 пункта "чуковете" се изкачиха на 18-о място. "Челси" остава трети с 32 точки, но е на 11 точки зад лидера "Манчестър сити" и на три зад "Манчестър юнайтед".

Мениджърът на "чуковете" постигна забележителен успех, а традицията също беше на негова страна. В последните си пет домакински мача срещу действащия шампион, преди този, Мойс беше спечелил четири от тях. За шотландеца това е първи домакински успех от близо година (17 декември 2016 г. "Съндърланд" победи "Уотфорд" с 1:0) и слага край на серия от 11 двубоя без успех.

Мойс направи три промени в стартовите си 11 от играчите, които загубиха с 1:2 от "Манчестър сити" през миналия уикенд. Марко Арнаутович, Уинстън Рийд и Марк Нобъл започнаха вместо Фернандес, Деклан Райс и контузения Шейку Куяте. За "Челси" капитанът Гари Кейхил и Тимуе Бакайоко се завърнаха сред титулярите за сметка Рюдигер и Дани Дринкуотър. А Давиде Дзакапоста замени Виктор Моузе.

"Уест Хем" предложи същата игра, както и срещу "Сити" – групиран отбор в собствената си половина, който не даваше и метър празно пространство. "Челси" контролираше топката в близо 70% от времето, но това не водеше до опасности пред вратата на Адриан.

В шестата минута Марко Арнаутович се разписа след хубав удар с левия крак. Той нахлу в наказателното поле, получи пространство от Сесар Аспиликуета, играещ своя мач №250 за "Челси" и без проблем реализира.Австрийският национал стана 140-ия различен футболист, който вкарва гол за "Уест Хем" във Висшата лига. Единствено "Тотнъм" (142) е отбелязвал чрез повече играчи.

От този момент нататък "Челси" беше абсолютен господар на терена, но така и не успя да се възползва от предимството си. През първата част шампионите имаха няколко добри шанса, но Адриан беше безгрешен в ситуациите, при които трябваше да се намесва.

Още на почивката Антонио Конте се реши на промяна и пусна Педро, заигравайки още по-офанзивно. Това обаче доведе до повече празни пространства и в началото на втората част "Уест Хем" поиска дузпа. Топката срещна ръката на Андреас Кристенсен, но реферът Антъни Тейлър обясни, че това не е достатъчно за наказателен удар.

През второто полувреме темпото на игра беше доста бавно, а "чуковете" накъсаха действията с множество фаулове, за което получиха и пет жълти картона. Конте пусна още два жокера в лицето на Моузес и Вилиан, но това не промени с нищо играта на тима му.

Едва в 83-ата минута "Челси" стигна до чисто голово положение през втората част. Защитата на домакините проспа подаване към Мората, Масуаку покри засадата, но испанският нападател не успя да уцели вратата.

"Челси" не отправи нито един точен удар през второто полувреме, а Алваро Мората остана напълно изолиран. В заключителните минути шампионите дори не успяха да наложат финален натиск, опитвайки да изравнят.

Поражението е общо девето за "Челси" при Конте, а интересното е, че пет от тях дойдоха в Лондонски дербита. Шампионите губят за първи път във Висшата лига от 14 октомври, когато отстъпиха на "Селхърст парк" срещу "Кристъл палас".

Дневник