Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън официално получи титлата си за сезон 2017 по време на годишната асамблея на Международната автомобилна федерация (ФИА). Британският пилот спечели безапелационно четвъртата си титла в спор със Себастиан Фетел и макар настоящата кампания току що да свърши, всички вече говорят колко още може да побеждава звездата на "Мерцедес".

Хамилтън разкри, че засега не мисли да напуска, въпреки зачестилите спекулации. "Поне до 2020 г. ще съм в шампионата. Настоящите правила ще се задържат дотогава, а след това ще видим. Засега нямам планове толкова надалеч. Проблемът е, че сезоните стават все по-дълги, а аз вече съм на 32 г.", каза шампионът.

В момента Хамилтън е №1 по спечелени квалификации (72), като подобри рекорда на Михаел Шумахер през сезона. Британецът изостава от легендарния германец по други два показателя – спечелените титли и победите. ШУмахер е със седем световни титли и 91 успеха.

"Странно е как току що спечелих четвъртата си титла, а някои мои приятели вече ми говорят как мога да взема осем. Това е толкова далечно, че дори не мисля за него. Честно казано в момента не виждам как ще подобря рекордите на Михаел. Това е много трудна задача", добави Хамилтън, който има 62 успеха в Гран при.

Той уточни, че е щастлив от факта, че няма с две титли повече на този етап от кариерата си, защото така се "чувства по-гладен за успехи".

Основната задача за британеца за сезон 2018 ще бъде спечелване на пета световна титла, с което да се изравни с Хуан Мануел Фанджо. Хамилтън изрази и най-голямото си желание за следващата година.

"Искам да се боря с Фернандо Алонсо за титлата. Ще бъде много хубаво, ако "Макларън" е в челото и Фернандо се върне още по-силен. Имахме някои страхотни битки през тази година и той показа колко талантлив е", каза Хамилтън, който караше за "Макларън" между 2007 и 2012 г.

Наскоро Хамилтън и Алонсо влязоха в залата на славата на ФИА, като международната федерация прие всички 33-а световни шампиони.

Иначе на годишната асамблея бяха раздадени множество награди. За трети пореден път с приза за Личност на годината си тръгна пилотът на "Ред бул" Макс Верстапен.

Дневник