Манчестър" (Сити) направи сериозна заявка, надигравайки основния си конкурент за титлата във Висшата лига "Манчестър юнайтед". Тимът на Пеп Гуардиола взе градското дерби с 2:1 и се откъсна на 11 точки пред най-близкия си преследват след едва 16 мача.

"Гражданите" продължават да пренаписват историята на Висшата лига и освен най-успешния старт, счупиха рекорда за поредни победи в рамките на един сезон. "Сити" вече еднолично е на върха по този показател, оставяйки "Арсенал" (200-02; "артилеристите" също имат 14, но не в един сезон) и "Челси" (2016-17) зад себе си.

Давид Силва откри резултата в 42-ата минута, но малко преди почивката Маркъс Рашфорд изравни с първия точен удар на "червените дяволи" в мача. В началото на втората част централният защитник Николас Отаменди отбеляза втори гол, с който донесе успеха на тима си.

"Сити" сложи край и на серията от 40 мача без загуба на "Юнайтед" на "Олд Трафорд". Именно "гражданите" бяха последния отбор, който победи в "Театър на мечтите" през септември 2016 г., а това беше и последният двубой, в който "Юнайтед" беше получил два гола във вратата си.

В исторически план това беше и първата загуба на Жозе Моуриньо в двубой в неделя от Висшата лига като домакин. За Специалния това беше и девето поражение от 20 мача, в които се е изправял срещу Гуардиола. Португалецът има само четири победи срещу испанеца и не е губил повече от никой друг треньор.

Гуардиола върна в състава футболистите, които почиваха в последния кръг, а Венсан Компани започна в своето 16-о дерби на Манчестър. Габриел Жезуш беше предпочетен да води атаката, а мениджъра обясни това със "способностите му да пресира съперника през цялото време". "Юнайтед" беше без наказания наказания Пол Погба, а Жозе Моуриньо се отказа от схемата с трима централни бранители, вадейки Виктор Линдельоф от състава.

Отсъствието на Погба от състава се усети, а се затвърди и тенденцията "Юнайтед" да играе трудно без него. През този сезон "червените дяволи" нямат поражение с французина на терена (седем победи и един равен), а без него са с баланс от четири успеха, едно равенство и три загуби.

Още от началото на мача "Сити" наложи своя стил и започна да разиграва продължително по целия терен. "Юнайтед" се прибра дълбоко в собствената си половина и изчакваше търпеливо на контраатака. Домакините разчитаха на добрата игра на Лукаку с гръб към вратата и Рашфорд и Марсиал, които трябваше да намират празни пространства.

Първият добър шанс беше за тима на Гуардиола, като Жезуш излъга двама, но завършващият му удар с левия крак беше прекалено слаб.

В 22-ата минута "гражданите" поискаха дузпа, след като бразилецът се строполи след контакт с Андер Ерера в наказателното поле. Реферът Майкъл Оливър обаче не уважи тези простести.

Двата тима избухнаха в края на първата част, като "Сити" първи нанесе удар. След продължително задържане в полето на "Юнайтед", "гражданите" стигнаха до корнер, Лукаку действа нескопосано, като не изби топката, а от три метра Давид Силва нямаше как да сгреши – 1:0.

Испанецът се разписа във втори пореден мач, като вкара и на "Уест Хем" преди седмица, а попадението му е трето на "Олд Трафорд", като той има и две асистенции на стадиона на градския съперник.

Въпреки че нямаше никакви чисти положения до този момент "Юнайтед" отговори мигновено, възползвайки се от една от редките грешки на съперника. Центриране отляво изненада Фабиан Делф, който сервира топката на Маркъс Рашфорд и 20-годишният нападател вкара с хладнокръвен удар по тревата.

За юношата на "червените дяволи" това беше 11-и гол в 12 мача, в който е замесен (шест попадения и пет асистенции) във всички турнири.

През първата част футболистите на Жозе Моуриньо бяха тотално надиграни, те завършиха с едва 75 успешни паса от 121 опита за подавания, а "Сити" си подаде 325 пъти успешно, близо четири пъти и половина повече.

"Гражданите" имаха и 75% притежание на топката, както и девет изстрела срещу само три за "червените дяволи".

След паузата Гуардиола веднага направи промяна и действаше агресивно, вадейки капитана си Компани. Илкай Гюндоган се появи на неговото място, което върна Фернандиньо в центъра на отбраната.

Моуриньо също направи смяна, но тя беше принудителна, след като Маркос Рохо получи удар в главата и беше заменен от Линдельоф.

Втората част определено започна по-добре за домакините, които изнесоха играта в предни позиции и на няколко пъти центрираха опасно в полето пред Едерсон. Още тогава се забеляза, че Фернандиньо изпитва проблеми, като не действаше със спокойствието, с което го прави в средата на терена.

"Сити" нямаше чисти положения, но успя да се възползва от шансовете, които му се откриват и отново поведе в първия удобен момент. В 54-ата минута Давид Силва центрира от свободен удар, Лукаку отново се прояви неспокосано в защита, изчиствайки в гърба на Крис Смолинг, а топката отиде в непокрития Отаменди.

 Аржентинецът, без да чака, прати топката за втори път зад Давид Де Хеа, извеждайки "гражданите" напред. За Отаменди това е четвърти гол, с което той стана най-резултатния защитник във Висшата лига през този сезон.

Гуардиола реагира мигновено и за пореден път промени постройката на отбора си. Той извади Габриел Жезуш и пусна Еляким Мангала, който да заздрави отбраната. "Сити" заигра с т.нар. "фалшива деветка" в лицето на Давид Силва, а зад него бяха Сане, Гюндоган, Де Бройне и Стърлинг. Пред защитата пък остана Фернандиньо.

Фактът, че изостава в резултата не промени играта на "Юнайтед" и тимът на Моуриньо имаше проблеми, когато топката беше негово притежание. "Червените дяволи" бяха много по-опасни на контраатака, а при постепенните си нападения стигнаха само до два неточни удара на Лукаку и Рашфорд.

"Сити" отговори с много опасен изстрел на Де Бройне, който беше спасен от Де Хеа с една ръка. На отсрещната врата и Едерсон трябваше да се намесва след удар на Рашфорд.

Четвърт час преди края Моуриньо реши да пусне на терена и Златан Ибрахимович, като "Юнайтед" заигра с двма централни нападатели.

В минутите до края вратарят на "Сити" трябваше да прави чудеса, за да задържи аванса на тима си. Едерсон отказа резервата Хуан Мата с блестящо двойно спасяване в 85-ата минута, като буквално от упор отрази удари на испанеца. Малко преди това и Ерера се опита да хитрува, пробвайки да спечели дузпа, но си заслужи жълт картон заради симулация.

Добавеното време на мача беше четири минути, но в тях "Юнайтед" дори не успя да отправи удар. Опитният тим на "Сити" задържа топката много далеч от собствената си врата и дори пропусна да направи победата си по-изразителна, след като резервата Бернардо Силва остана сам срещу Де Хеа.

Дневник