Изпълнителният комитет на Международния съюз по биатлон (IBU) реши да ограничи правата на руската федерация (UBR) заради многобройни допинг нарушения. Това каза на пресконференция ръководителят на IBU Андерс Бесберг. Заседанието на световния биатлон се състоя няколко дни, след като Международния олимпийски комитет (МОК) реши да не допуска Русия до участие в Пьончан.

"Руският съюз няма право да гласува на конгреси и няма право да предлага свои представители да бъдат избирани на ключови постове", каза Бесберг.

Засега санкцията на UBR е временна и статутът на федерацията може да бъде възстановен след края на настоящия сезон 2017-18. На практика от IBU искат да видят какво ще реши МОК за Русия след края на олимпийските игри. Световният биатлон подчерта, че решението за ограничаване на правата на руската федерация е взето за "насърчаване на UBR да засили мерките срещу допинга и да осигури стриктно спазване на антидопинговите правила". 

Всичко ще зависи от няколко фактора. Първо не трябва да бъдат отчетени положителни проби след 1 януари 2017 г. (проби все още се изследват); също така руската федерация трябва да сътрудничи на всички разследванията.

Споменава се и докладът на Световната антидопингова агенция (WADA), който Русия все още отказва да приеме и да признае неговите заключения. Именно той се превърна в причина страната да бъде изключена от Пьончан.

Изпълкомът на IBU добави, че може да удължи санкцията на руския биатлон, ако прецени.

Въпреки санкцията руснакът Виктор Майгуров запазва поста си като вицепрезидент на IBU.

Дневник