„Барселона" възстанови аванса си на върха в Ла Лига на пет точки след успех с 2:0 при гостуването на "Виляреал". Успехът на "Ел Мадригал" не дойде никак лесно, след като и двете попадения за каталунците паднаха в заключителните 20 минути. Техни автори станаха Луис Суарес и Лионел Меси, с което върнаха "Барселона" на победния път. В предишния си две срещи каталунците завършиха наравно с "Валенсия" и "Селта".

Двубоят на "Ел Мадригал" мина под тоталната диктовка на гостите, които удариха гредата още в третата минута. Чистите голови положения за тима на Ернесто Валверде обаче не бяха много, а футболистите му често действаха прекалено бавно.

Двубоят се превърна в исторически за Меси, който с попадението си вече има 525 гола на сметката си. По този показател аржентинецът изравнява легендарния Герд Мюлер, като най-резултатен футболист в историята на петте големи първенства на Европа.

Почти през цялата среща "Барселона" атакуваше еднообразно с набези на Жорди Алба по левия фланг. Центриранията на защитника обаче бяха лесна задача за защитата в жълто. На няколко пъти Меси излизаше на отлични позиции, но ударите му минаваха встрани от целта.

Ключовият момент в двубоя беше в 60-ата минута, когато Дани Раба беше изгонен. Халфът необмислено фаулира Серхио Бускетс доста грубо в центъра на терена и реферът Рикардо де Бургос Бенгоечея му показа директен червен картон.

Това помогна на "Барселона" и пространствата за каталунците станаха повече. В 72-ата минута Меси вдигна оборотите и именно от него тръгна атаката за първия гол. Комбинация между аржентинеца, Луис Суарес и Пако Алкасер завърши с гол на уругвайския нападател.

Суарес направи двойно подаване с Алкасер, финтира Серхио Асенхо и се разписа на празна врата. Ел Гордо вкара седмия си гол от началото на сезона.

Работа имаше и за Марк-Андре тер Стеген, който трябваше да се намесва при опасен удар на Ману Тригерос. Германският вратар обаче беше на мястото си, а освен това в течение на двубоя показа класата си, като направи важния спасявания.

Десетина минути по-късно "Барселона" узакони победата си с втори гол, дело на Лионел Меси. Аржентинецът се възползва от грешка на футболистите в жълто при изнасянето на топката, а рязкото му тръгване доведе до това, че централните защитници на "Жълтата подводница" Виктор Руис и Алваро Гонсалес комично се сблъскаха. С хладнокръвно изпълнение Меси нямаше проблем да преодолее Асенхо за втори път, вкарвайки 14-ия си гол в 15 мача от началото на сезона.

Попадението обаче беше доста спорно, след като на терена имаше и втора топка, макар тя да беше в близост до ъгловото флагче и не влияеше на играта.

За Меси това беше 49-и гол за календарната 2017 г., като нито един друг футболист от Топ 5 първенствата на Европа няма подобна бройка за годината.

По-рано през деня "Атлетико" (Мадрид) победи "Бетис" като гост на "Бенито Виямарин" с 1:0. Единственото попадение за "дюшекчиите" отбеляза Саул Нигес в 29-ата минута. В друг двубой "Атлетик" (Билбао) победи "Леванте" с 2:1. Баските надделяха в мач с два автогола, като първо Ариц Адурис откри в петата минута от дузпа, но Аймерик Лапорт вкара в собствената си мрежа, изравнявайки резултата. В 79-ата минута Постиго също си вкара автогол и донесе победата на "Атлетик".

Тя позволи на тимът от Билбао да се откъсне на пет точки от зоната на изпадащите.

В класирането "Барселона" води с 39 точки, пред "Валенсия" с 34, "Атлетико" с 33, а шампионът "Реал" (Мадрид) е четвърти с 31 точки.

Dnevnik.bg