Рони О'Съливан показа брилянтна игра и спечели рекордна шеста титла от втория най-престижен турнир в снукъра - UK Championship. 42-годишният англичанин победи Шон Мърфи с 10:5 фрейма във финала и изравни две от най-великите постижения в историята на този спорт.

О'Съливан изравни рекорда на Стив Дейвис от шест титли в Йорк и рекорда на Стивън Хендри от 18 трофея в състезания от Тройната корона (световното първенство, UK Championship и Мастърс).

Ракетата спечели трети турнир през сезона след Откритото първенство на Англия и Шанхай мастърс. Той вече има 31 ранкинг титли в кариерата си, което му отрежда второто място във вечната класация зад Хендри (36).

"Рекордите са нещо страхотно. Публиката тази седмица беше невероятна. Огромно благодаря за подкрепата. Дадох най-доброто от себе си. Играх на максимума. На седмото небе от щастие съм. Невероятно е да мога да печеля на тази възраст. Вече доста започнах да побелявам. На 42 години мнозина вече са приключили със снукъра", каза шампионът след финала.

О'Съливан показа впечатляваща игра във финала. Той вкара над 500 точки повече от съперника и реализира изумителните 96% от своите удари.

Мърфи също завърши с много висока ефективност - 93%, но отстъпваше значително в успешните опити от дистанция, както и в сейфти играта.

Мърфи откри финала със страхотна серия от 123 точки, която дойде след флук при първата червена. О'Съливан отговори с брейкове от 62 и 103 точки, за да обърне резултата.

Ракетата беше близо до аванс от 3:1, след като направи още една серия от 62 точки. Той обаче сбърка една черна и Мърфи успя да открадне фрейма, за да изравни.

Световният шампион от 2005 г. отново изостана с два фрейм разлика при 2:4, но отново изравни след серии от 69 и 52 точки. При този резултат дойде край на първата сесия в сблъсъка за трофея.

Вечерната сесия стартира със серия от 75 точки за О'Съливан. Мърфи отговори с 80 последователни точки, за да стигне до трето равенство.

Ракетата обаче вдигна драстично нивото и спечели пет безответни фрейма, за да сложи край на двубоя. В тези пет партии той почти не остави шансове на съперника, като реализира серии от 104, 76, 103, 86 и 59 точки.

След триумфа в UK Championship О'Съливан се изкачи на второто място в световната ранглиста за пръв път от седем години насам.

Dnevnik.bg