Носителят на трофея в Шампионската лига "Реал" (Мадрид) ще срещне ПСЖ на осминафиналната фаза от турнира. Жребият за фазата на директните елиминации отреди два от фаворитите да се срещнат веднага след приключване на групите.

"Реал", който завърши втори в групата си след "Тотнъм" не успя да избегне лидера във френската Лига 1. ПСЖ записа пет победи и само една загуба в груповата фаза и отбеляза 25 гола в шестте си мача, подобрявайки досегашния рекорд. Преди година парижани отпаднаха именно на тази фаза от турнира след общ резултат 5:6 от "Барселона.

Най-доброто класиране на ПСЖ е четвъртфинал, достигнат четири пъти за последните пет години. "Реал" е носител на трофея за последните два сезона.

За последно "Реал" и ПСЖ се срещнаха през сезон 2015/16, когато бяха в една група. Испанците спечелиха на "Сантяго Бернабеу" с 1:0, а двубоят на "Парк де Пренс" завърши 0:0.

Другият интересен сблъсък среща трикратният шампион "Барселона" и носителят на трофея от 2012 г. "Челси". Английският шампион не се е изправял срещу каталунците именно от 2012 г., когато ги отстрани на полуфиналите. Тогава сините от Лондон спечелиха с 1:0 на "Стамфорд бридж", а на "Камп ноу" стигнаха до 2:2.

Двата тима се изправиха един срещу друг и през 2009 г., отново на полуфинал, когато "Барселона" надделя след две равенства (0:0 и 1:1).

От петте английски тима, които се класираха за осминафиналите най-добър жребий изтеглиха "Манчестър сити" и "Ливърпул". Лидерът във Висшата лига ще срещне швейцарския шампион "Базел", който в групите игра срещу другия тим от Манчестър - "Юнайтед". "Ливърпул" ще играе с "Порто".

По-тежка е задачата на "Тотнъм", който ще играе с финалиста от 2015 и 2017 г. "Ювентус", както и "Манчестър юнайтед", който се изправя срещу "Севиля".

Петкратният носител на трофея от Шампионската лига "Байерн" (Мюнхен) също изтегли приемлив жребий. Баварците ще срещнат "Бешикташ", който беше най-желаният съперник от всички фаворити.

Първите мачове ще са на 13-14 и 20-21 февруари, а реваншите на 6-7 и 13-14 март. Програмата за двубоите ще бъде обявена по-късно.

Жребият за осминафиналите

"Ювентус" - "Тотнъм"
"Базел" - "Манчестър сити"
"Порто" - "Ливърпул"
"Севиля" - "Манчестър юнайтед"
"Реал" (Мадрид) – ПСЖ
"Шахтьор" (Донецк) - "Рома"
"Челси" - "Барселона"
"Байерн" (Мюнхен) - "Бешикташ"