Европейската футболна централа (УЕФА) ще вложи 3 милиона евро за подобряване на футболната инфраструктура по програма за малки проекти. Тя се нарича "Хеттрик 4" и е за срок от три години, каза президентът на БФС Борислав Михайлов. Той се срещна с президента на УЕФА Александър Чеферин, който беше на официално посещение в България.

Ръководителят на европейската централа се видя и с премиера Бойко Борисов на летище София, а основен акцент в разговора беше интересът за развитие на българския футбол. По-късно съвместната пресконференция на Чеферин и Михайлов премина в размяна на взаимни любезности и хвалебствия.

"Боби е мой приятел, но освен това върши и страхотна работа, защитавайки интереса на европейския футбол и България. Понякога по въпроси за България е доста агресивен, но го разбирам. Щях да кажа същото дори и да не беше до мен", каза Чеферин.

Президентът на УЕФА обсъди със сдружението на общините в България програмата "Хеттрик 4". Тя предвижда да бъдат изградени тренировъчни игрища в региони, които най-много се нуждаят от тях. Борислав Михайлов уточни, че участието ще става според конкурс.

"Тази база, която изградихме благодарение на УЕФА е направена по програмите "Хеттрик 1, 2 и 3", като беше много голяма инвестиция. Следващата програма е за срок от три години, а сумата обаче не е достатъчна да се направи стадион, а и УЕФА не прави стадиони. Стадионите ги изгражда държавата, както беше в Скопие, което прие Суперкупата на Европа през лятото", уточни Михайлов.

Чеферин добави, че инфраструктурата в българския футбол се подобрява, но винаги може и по-добре.
"Базата в България е една от най-добрите в Европа и ние предвиждаме още инвестиции. Програмата на УЕФА "Хеттрик" предвижда сериозни инвестиции в цяла Европа, а сумата е еднаква за всички 55 члена на УЕФА", добави словенецът.

Министърът на спорта Красен Кралев добави, че с премиера Борисов е обсъдено и изграждането на нов национален стадион. "Преди това трябва да си стегнем инфраструктурата в общините. И тогава вече да инвестираме в стадион, но всяко нещо с времето си".

Кралев добави, че "екипът на Боби Михайлов се радва на пълна подкрепа от нас за плановете си за развитие на българския футбол". Министърът на спорта също похвали президента на БФС за работата му в комисиите на УЕФА.

"Изключително сме доволни от сътрудничеството си с БФС. Приятно е да чувам как присъствието на българин в УЕФА се оценява толкова високо, за което поздравявам г-н Михайлов. През последните 3 години работим много успешно", завърши Кралев.

Dnevnik.bg