Седемкратният европейски клубен шампион "Милан" е съперникът на "Лудогорец" на 1/16-финалите в Лига Европа. Миланският гранд е шестият европейски шампион, който ще се изправи срещу българския шампион и втория тим от Италия, след "Лацио". Преди три години тимът от Разград отстрани "орлите" от Рим на същата фаза от турнира.

Първият мач е на 15 февруари в Разград, а реваншът на 22 февруари на "Сан Сиро".

"Лудогорец" се класира за фазата на директните елиминации, след като завърши на второ място в група С. Българският шампион ще играе за трети път в историята си на тази фаза, като успя да я прескочи веднъж – през сезон 2013-14 срещу "Лацио". През миналата кампания тимът от Разград отпадна от "Копенхаген".

"Милан" спечели група D, където беше с гръцкия АЕК, "Риека" и "Аустрия" (Виена). "Росонерите" записаха три победи две равенства и една загуба. Те не се представят убедително и в Серия А, като заемат седмо място след 16 изиграни мача и имат 24 точки.

За миланския клуб това ще бъде пети тим от Балканския полуостров, който срещат в тазгодишното издание на Лига Европа. В квалификациите "Милан" срещна "Университатя" (Крайова) от Румъния и македонския "Вардар", а в групите пътува до Гърция и Хърватия.

"Росонерите" имат 18 трофея от европейските турнири, но нито веднъж в славната си история не са печелили Лига Европа или нейният предшественик Купата на УЕФА.

В турнира останаха още двама български представители - националите Ивелин Попов и Георги Миланов. Капитанът на националния тим и неговият "Спартак" (Москва) ще срещнат "Атлетик" (Билбао), а Миланов и ЦСКА (Москва) с "Цървена звезда".

"Астана", който е воден от Станимир Стоилов се изправя срещу "Спортинг" (Лисабон). Договорът на българския треньор обаче изтича в края на годината, а специалистът призна, че не е получил предложение за нов.

Жребий за 1/16-финалите в Лига Европа

"Борусия" (Дортмунд) - "Аталанта"
"Ница" - "Локомотив" (Москва)
"Копенхаген" - "Атлетико" (Мадрид)
"Спартак" (Москва) - "Атлетик" (Билбао)
АЕК (Атина) - "Динамо" (Киев)
"Селтик" - "Зенит" (Санкт Петербург)
"Наполи" - "РБ Лайпциг"
"Цървена звезда" - ЦСКА (Москва)
"Лион" - "Виляреал"
"Реал" (Сосиедад) - "Залцбург"
"Партизан" - "Виктория" (Пилзен)
"Стяуа" - "Лацио"
"Лудогорец" - "Милан"
"Астана" - "Спортинг" (Лисабон)
"Остерсунд" - "Арсенал"
"Олимпик" (Марсилия) - "Брага"

Dnevnik.bg