Въвеждане на по-сериозни ограничения за намаляване на разликата между богатите клубове и останалите ще бъде акцент в оставащото време от мандата на президента на Европейската футболна федерация (УЕФА) Александър Чеферин. Ръководителят на организацията беше на официално посещение в България, като посети базата на БФС и се срещна с Борислав Михайлов, както и с премиера Бойко Борисов.

"Едно от най-големите предизвикателства пред нас като организация е редуцирането на тази разлика между големите и малките клубове. Тя е прекалено голяма в момента, а освен това се увеличава. Ние трябва да направим нещо, затова искаме да говорим с всички лиги, клубове, както и с Европейския съюз. Още преди да стана президент, исках да въведем някакви мерки", каза Чеферин.

Той уточни, че доста от нещата, които се предлагат, се сблъскват с оценката, че противоречат на законодателството на Европейския съюз. Президентът на УЕФА добави, че могат да се въведат чисто спортни критерии, които да намалят разликата.

"Едно от нещата, които искам да въведем, е "такса лукс" (по подобие на американските спортове, където клубовете, които дават повече за заплати, плащат определена такса – бел. ред.). Това няма да е точно такса, но клубовете, които харчат прекалено много, ще внасят сума като санкция в УЕФА. Искаме да намалим и броя на картотекираните футболисти до 25", каза още Чеферин.

Президентът на УЕФА разкри, че има отбор в Италия, който има 56 футболисти, дадени под наем, а португалски клуб има 25. "От тях мисля, че 20 или 21 са над 25-годишна възраст, което не значи, че ги дават, за да се развиват."

"Големите клубове просто купуват всичко, за да не може тези играчи да са при техните конкуренти, а след това ги дават под наем", завърши словенецът.

През това лято клубовете в Европа похарчиха рекордни суми, а ПСЖ плати 222 млн. евро за правата на бразилския нападател Неймар. Освен това "Манчестър сити" и "Милан" също похарчиха над 200 млн. евро за нови футболисти, с което бяха поставени под мониторинг от УЕФА.

Дневник

Президентът на организацията говори и за Евро 2020, което ще бъде в специален формат в цяла Европа заради 60-ата годишнина от първия шампионат.

"Не мисля, че това е бъдещето, по-скоро е много хубаво събитие, което да проведем веднъж. Разходите са огромни и от логистична гледна точка ще бъде доста трудно. Разликата между Баку и Дъблин е около седем часа със самолет. Затова желанието ни е да съкратим разходите в бъдеще, не да ги увеличаваме."

Дневник