Голмайсторът на "Ливърпул" Момахед Салах спечели наградата за футболист на годината в Африка. 25-годишният египтянин изпревари Пиер-Емерик Обамеянг от "Борусия" (Дортмунд) в надпреварата за отличието, което Би Би Си връчва от 1992 г.

Салах прави най-силната година в кариерата си както на клубно, така и на национално ниво. Той вкара 19 гола в първите си 24 мача за "Ливърпул", който го купи от "Рома" през лятото за 42 млн. евро (без бонусите).

Египтянинът отбеляза и пет гола в 11-те си мача с националната фланелка през 2017 г. Той изведе отбора си до финал за Купата на Африка (загубен от Камерун) и класиране за световното първенство догодина, като стана голмайстор на квалификациите в зона "Африка". 

"Винаги е специално, когато спечелиш нещо. Мисля, че изпращам една страхотна година, така че съм много щастлив. Искам да благодаря на съотборниците ми в "Ливърпул", на тези в "Рома", с които направихме добър сезон, и на съотборниците ми в националния отбор", каза Салах.

Той е третият египтянин, който печели наградата за футболист на годината в Африка, след Мохамед Баракат (2005 г.) и Мохамед Абутрика (2008 г.). "Радвам се, че съм в такава компания. Искам да бъда най-добрият футболист в историята на Египет и работя здраво, за да го постигна", каза още Салах.


Той получи наградата си на клубната база в Мелууд от мениджъра си Юрген Клоп. "Аз съм голям щастливец. Работил съм с няколко изключителни играчи и съм щастлив, че сега имам тази възможност с Мо. Най-хубавото при него е, че e все още е млад и има още много накъде да се развива. Има още много потенциал, върху който да работим", каза германецът.

Салах е вторият играч на "Ливърпул", който печели наградата за футболист на годината в Африка. Първият е сенегалецът Ел Хаджи Диуф през 2002 г.

В челната петица за 2017 г. влязоха Наби Кейта (Гвинея), който през лятото ще премине от "Лайпциг" в "Ливърпул", друг играч на мърсисайдци - Садио Мане (Сенегал), и Виктор Воузес, който стана шампион на Англия с "Челси" и беше топреализаторът на Нигерия при убедителното класиране за мондиала в Русия.

Дневник