Руският олимпийски комитет (РОК) реши да подкрепи спортистите, които искат да се включат в зимните игри в Пьончан през 2018 г., предаде агенция "РИА Новости". Решението беше очаквано, след като още миналата седмица президентът Владимир Путин даде зелена светлина за олимпийско участие под неутрален флаг и химн.

Миналия вторник Международният олимпийски комитет (МОК) спря Русия от участие в олимпиадата заради системното нарушаване на антидопинговите правила. Руснаците с квоти получиха покана да участват при определени условия и под названието "Олимпийски спортисти от Русия".

Те трябва да докажат, че са "чисти" от допинг, а освен това не трябва да са имали предишни нарушения на антидопингоивите правила. При евентуални техни победи ще звучи олимпийският химн вместо руския, а спечелените от тях медали няма да бъдат причислени към общия актив на Русия.

Днес се проведе насроченото миналата седмица заседание на изпълнителния орган на РОК - Олимпийското събрание. Членовете на изпълкома решиха единодушно да подкрепят своите сънародници, които искат да се състезават в Пьончан като неутрални атлети.

"Призоваваме за уважително отношение към всеки избор и към подкрепа за всички спортисти, които ще участват в Пьончан, за тези, които ще откажат поканата, и за тези, които няма да бъдат допуснати до игрите", се казва в изявлението на Олимпийското събрание.

Олимпийските игри в Пьончан ще се проведат от 9 до 25 февруари. В понеделник комисията на спортистите към РОК обяви, че повечето състезатели предпочитат да участват, дори под неутрален флаг и химн. Предстои да бъде обявено кои руснаци ще бъдат допуснати от МОК.

Dnevnik.bg