Първият български фрийрайд отбор в ските и сноуборда вече е факт. В дебютния си сезон тимът ще участва в квалификациите за световния фрийрайд шампионат (FWT) и ще се надява да спечели място на най-голямата международна сцена в дисциплината.

В състава влизат Валери Пелтеков (ски мъже), Елена Митренгова (ски жени), Симеон Павлов (ски юноши), Борис Първанов (сноуборд мъже) и Божана Чалъкова (сноуборд жени). Създаването на отбора е изцяло по инициатива на петимата.

"В България няма организация или федерация, която да подкрепя създаването на отбори. Реално ние ще избираме състава, но никой от нас няма желанието да остава в отбора, ако няма прогрес. Ние сме напълно отворени да говорим с всеки, който смята, че има способностите и има възможността да отдели цяла зима", каза Пелтеков на пресконференция при представянето на отбора.

Целта пред пред отбора е да популяризира фрийрайда в България, като събуди интереса на по-широка аудитория. Петимата състезатели се надяват, че създаването на тима ще подейства като основа за развитието на млади таланти в спорта.

"Идеята, с която създаваме отбора, не е за една година или ние петимата да отидем на състезания. Искаме това нещо да просъществува и да стане платформа за българските скиори и сноубордисти, които имат таланта и желанието. Ние сме минали през това и знаем колко е трудно. Дори и да имаш таланта, физическите и психическите способности, възможността да ги покажеш и да стигнеш до самите състезания е много трудно", заяви Пелтеков.

Пелтеков каза, че основните трудности при създаването на тима са били свързани с липса на финансиране, преди да получат подкрепа от спонсори. "Бюджетът, с който разполагаме общо петимата, е равен на бюджета за един професионален атлет на световно ниво, който се бори да влезе във фрийрайд тура. Свързано е с много пътувания, а самите такси и разходи се натрупват."

Петимата бяха категорични, че основна пречка пред фрийрайд движението в България са лошите условия за подготовка. В момента всички представители в отбора, с изключение на Павлов, живеят в близост до Инсбрук, Австрия, където и тренират.

Чалъкова заяви, че са се отказали да водят подготовка в Банско заради високите цени в зимния курорт. "В Банско нямаме шанс да прогресираме, защото там нещата с години наред стават все по-зле. Харесваме планината, но избягахме от мястото. Не сме привърженици на курорта и на условията, които предлагат."

Световният фрийрайд тур (FWT) представлява съвкупност от състезания със ски или сноуборд извън обособените за каране писти. Надпреварите са с ранг от една до четири звезди. Състезателите имат право само на едно спускане, като са оценени от жури по пет критерия.

Българските представители са си поставили за цел да участват в минимум четири състезания през сезона в квалификациите за FWT. Надпреварите ще се проведат в Швейцария, Австрия, Франция и Андора.

За да получи право един състезател да участва в следващия сезон на FWT, той трябва да бъде в челната тройка в своята дисциплина. Досега нито един представител от Източна Европа не е успявал да го направи. В състезанията през сезона взимат участие общо около 2000 спортисти.

Dnevnik.bg