Над 6 милиона зрители по стадионите в Англия са гледали мачовете във Висшата лига дотук през сезона. В изминалите 16 кръга (статистиката е до двубоите през уикенда – бел. ред.) съоръженията са били пълни на почти 93%, което е забележителен резултат за всички клубове в елита на английския футбол, имайки предвид, че доста от мачовете се излъчват по телевизията.

През изминалия уикенд три клуба отчетоха посещаемост на стадионите си над 99%, това бяха "Уест Хем", "Нюкасъл" и "Манчестър юнайтед". "Чуковете" приеха "Челси" в едно от големите дербита на Лондон, а на стадиона имаше 56 963 души от общо 57 300 места, разрешени за двубоите във Висшата лига. На срещата между "Нюкасъл" и "Лестър" едва 288 седалки на "Сейнт Джеймсис парк" не бяха заети, сочат официалните данни от клуба.

Общата бройка на феновете, които са присъствали на стадионите през изминалия уикенд е 418 744 души, а общият брой на незаетите места на 10-те стадиона е 37 063. До голяма степен това се дължи на факта, че "Тотнъм" игра срещу отбор от долната половина на класирането. На "Уембли" имаше малко над 62 хиляди души от общо 90 хиляди капацитет на съоръжението.

За 16 кръга броят е 6 051 307 зрители. В момента се играе 17-ият кръг от шампионата, от който минаха три мача. Тепърва предстоят още седем двубоя, в които от тимовете със стадиони с капацитет над 50 хиляди места домакини са "Нюкасъл", "Ливърпул", "Манчестър юнайтед", "Тотнъм" и "Уест Хем".

"Манчестър юнайтед" изостава на 11 точки зад лидера във Висшата лига "Манчестър сити", но е №1 по друг показател. "Червените дяволи" очаквано имат най-високата средна посещаемост от всички клубове в елита. Средно двубоите на "Олд Трафорд" са наблюдавани от 75 005 души, а "Театърът на мечтите" е пълен на 99.04% от началото на сезона, показва справката.

"Тотнъм" няма толкова голяма фенска маса, за да напълни "Уембли", докато новият му "Уайт Харт лейн" се строи, но въпреки това демонстрира отлични показатели. "Шпорите" са на второ място по средна посещаемост с над 69 хиляди души средно на двубой. Традиционно срещу отбори от средата на таблицата има около 60 хиляди зрители, а за дербитата те надхвърлят 70.

Наскоро "Арсенал" отбеляза рекордно ниска посещаемост на "Емиратс" след преместването си на стадиона, като това се случи в мач от Лига Европа. Във Висшата лига обаче "артилеристите" продължават да пълнят съоръжението си без проблем. В досегашните осем домакинства на "Емиратс" е имало средно по 59 377 зрители (99.1% запълненост). При това "Арсенал" продължава да има най-скъпите билети във Висшата лига.

Справката показва, че най-запълненият стадион във Висшата лига обаче е друг – домът на шампиона "Стамфорд бридж". "Челси" не се радва на много гладка защита на титлата, но в Западен Лондон съоръжението е пълно на 99.68% от началото на сезона. Средно на мач ходят по 41 499 зрители, а от клуба вече работят по проекта за новия стадион. Засега строежът беше отложен с три години, но плановете на сините са да се преместят до сезон 2024-25.

От останалите клубове още три пълнят съоръженията си на над 99%. Това очаквано са "Ливърпул" и "Нюкасъл", както и новакът "Хъдърсфийлд". "Териерите" влязоха с гръм и трясък в елита, а техният "Джон Смит’с" е пъен на 99.66% от началото на сезона. Освен това благодарение на феновете, стадионът в Западен Йоркшир беше обявен за най-шумния в Англия.

Dnevnik.bg