Българският треньор Ивайло Петев ще поеме кипърския гранд "Омония" (Никозия). 42-годишният специалист се е разбрал с "детелините", а договорът му ще бъде до края на сезона, с опция за удължаване, научи "Дневник". За българския специалист това ще бъде трети отбор в чужбина след АЕЛ (Лимасол) и "Динамо" (Загреб). През миналия сезон Петев водеше най-големия хърватски отбор в Шампионската лига, но беше освободен през лятото, дни преди началото на новия шампионат.

В кариерата си треньорът е водил още "Лудогорец", който направи шампион на два пъти и спечели една купа и една суперкупа, и националния отбор на България.

Петев ще замени на поста Памбос Христодолу, който беше освободен заради слабото представяне на отбора. В екипа му в "Омония" отново ще влезе дългогодишният му помощник Алекси Желязков.

Българският специалист е много уважаван в Кипър, където през сезон 2013-14 беше много близо до това да направи АЕЛ шампион. В последния двубой срещу прекия съперник АПОЕЛ (Никозия) обаче тимът загуби. "Омония" е сред най-големите отбори в Кипър и е 20-кратен шампион на страната. Петев беше сред вариантите за треньор и през 2015 г., но тогава в последния момент се размина с "детелините".

Преди две години клубът нямаше нужните финансови средства, но феновете на "Омония" искаха българския специалист и събраха 200 хиляди евро за 24 часа, за да успеят да помогнат на любимия си отбор.

В момента "Омония" се намира на осмо място в местната Първа дивизия, на три точки от шестото място, което дава право на участие в плейофите за титлата. Именно влизане сред първите шест е целта на "Омония" за сезона. Тимът не е ставал шампион от сезон 2009-10.

Dnevnik.bg