Законопроектът за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) мина на първо четене в парламента. Той получи 105 гласа "за" от депутатите на ГЕРБ, "Обединените патриоти", "Воля" и ДПС, а 52 гласа "против" дойдоха от БСП.

Парламентарната група на ГЕРБ пое ангажимент, че между първо и второ четене ще бъдат обсъдени и приети всички "разумни" предложения от петте парламентарни комисии, имащи отношение към законопроекта. Това заяви и спортният министър Красен Кралев във "Фейсбук".

"Благодаря за мощната подкрепа, която по категоричен начин показва, че сме изработили добър проектозакон. За това допринесе добрата експертиза на колегите от Министерството на младежта и спорта и отличната комуникация с коалиционните ни партньори и парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта", обяви Кралев.

По думите му "единствената цел на новия закон и мой основен ангажимент е да отговорим на потребностите на обществото и да подобрим условията за спорт".

"Надявам се на диалог и с народните представители от БСП, но след днешните им изказвания в пленарната зала съм силно обезпокоен, защото несъдържателните им, объркани и взаимно противоречащи си тези, изразени срещу част от текстовете, не носят качествено ново съдържание и не отговарят на нивото на Закона за физическото възпитание и спорта", добави Кралев.

Какво предвижда законът, ако бъде приет

В него са заложени промени по отношение на възможностите за инвестиции в спортни обекти и съоръжения, по отношение на статута, правата и задълженията на спортните организации, както и регламентирането на ниво закон на борбата срещу употребата на допинг. От спортното министерство твърдят, че новият закон ще засили контрола и изискванията към спортните организации, които получават държавно финансиране.

В закона е заложена възможност за безвъзмездно отдаване под наем на спортни обекти и съоръжения и имоти за строеж на спортни обекти и съоръжения, които са държавна или общинска собственост, за срок до 30 години. Този срок ще важи само в полза на спортен клуб, спортна федерация или обединен спортен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност.

Заявителят на право за ползване под наем се задължава да инвестира сума, не по-малка от петдесет на сто от пазарната оценка на спортния обект, когато става въпрос за срок над десет години. Условието за безвъзмездно право на строеж или отдаване под наем е обектите да са "предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности с национално значение в областта на спорта, физическата активност и физическото възпитание".
В законопроекта се предвижда възможност спортните клубове да бъдат регистрирани и като всякакъв вид капиталови търговски дружества. В същото време се запазва действащото сега правило финансиране с публични средства да могат да получават само клубовете, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.

Спортни клубове ще могат да членуват само в една спортна федерация. Те ще бъдат задължени да имат наети треньорски кадри, за да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. От спортното министерство очакват тези две условия да доведат до ограничаването на съществуването на т.нар. клубове фантоми.

От своя страна спортните федерации трябва да имат най-малко 15 членуващи клуба, регистрирани в поне три административни области, за да получат лиценз от министъра. В действащия закон изискването е за седем клуба. Освен това федерациите ще могат да получат държавно финансиране при две условия - ако имат не по-малко от 20 членове или ако имат спортист с медал от олимпийски игри.

Дневник