Българската сноубордистка Александра Жекова записа силен резултат в третия си старт за сезона в Световната купа. 30-годишната състезателка завърши пета в бордъркроса във френския зимен център Вал Торанс, след като спечели малкия финал.

Жекова зае трето място в квалификациите, след което премина уверено през четвъртфиналите. Тя беше най-бърза в третата от четирите серии, като изпревари французойката Клои Треспеш, швейцарката Лара Казанова и канадката Зоуи Бергерман.

В полуфиналите Жекова остана трета зад американката Фей Джулини и Треспеш. Това й отреди място в малкия финал, в който българската сноубордистка финишира първа в конкуренцията на Шарлот Банкс от Франция, Мериета Оден от Канада и Рафаела Бруто от Италия.

Победителка в състезанието стана двукратната носителка на Световната купа Линдзи Джакобелис. Трикратната световна шампионка записа втора поредна победа и увеличи аванса си на върха в генералното класиране. Треспеш финишира втора днес. Настоящата носителка на големия кристален глобус Микаела Мойоли допълни подиума.

Джакобелис събра 2800 точки след три от 12-те състезания през сезона. Треспеш е втора с 2400 точки, а Джулини заема третото място с 1310 точки. Жекова се изкачи на девета позиция с 840 точки.

В първите два старта за сезона, които се проведоха в аржентинската планина Серо Катедрал през септември, българката записа осмо и 24-о място. Следващото състезание, в което тя ще участва, е на 16 декември в Монтафон, Австрия.

Дневник