Финал преди финала - така беше определен мачът между ЦСКА и "Лудогорец" от четвъртфиналите за Купата на България. Двата най-силно представящи се отбора през сезона се срещат днес в 17.30 ч. на "Българска армия".

Предишният мач помежду им в София беше равностоен, но беше предрешен от грешка на вратаря Георги Китанов. Тогава Върджил Мисиджан се възползва и донесе победата с 1:0 във втория кръг на Първа лига.

Впоследствие ЦСКА набра скорост и двата отбора започнаха преследването си на върха в елита. Воденият от Стамен Белчев отбор получи важна доза увереност във втория двубой за първенство, когато с човек по-малко спечели с 2:1 в Разград.

Мечта за дубъл

Съперничеството между двата отбора е подсилено от стремежа им към дубъл. "Лудогорец" е смятан за безспорен фаворит и хегемон, като спечели шест поредни титли в първенството, но спечели купата два пъти - през 2012 и 2014 г.

ЦСКА търси своя път към успеха, като преди дни открито заяви, че се бори за спечелване на двете отличия в България. От клуба посочиха, че няма да продават никой от основните си футболисти, защото вярват, че имат сили за дубъл.

"Вярваме, че ако този тим бъде запазен и надграден, можем да постигнем целите си, а именно спечелването на 32-ата титла и Купата на България", написаха червените в сайта си.


Преди ден спортният директор Пламен Марков каза същото. "Подчертавам, че много силно желаем да спечелим купата. Рано или късно трябваше да срещнем "Лудогорец". Съдбата е предопределила сега да играем с тях. Ще направим всичко възможно да се поздравим с успех", заяви той.

Бразилският голмайстор на отбора Фернандо Каранга посочи, че след убедителната победа с 6:0 срещу "Берое" ЦСКА е натрупал увереност.

Кой кого

"В нито един от мачовете, в които аз водя ЦСКА, "Лудогорец" не ни е надиграл", каза Белчев. Той е предупредил футболистите си да се пазят от провокации, каквито очаква от играчите на съперника.


"Трябва да сме здраво стъпили на земята. Очаквам да покажем добро лице и да зарадваме феновете. Разговаряхме с футболистите. Предупредихме ги, че мачът ще бъде труден. Зависи от нас, разбира се, как ще подходим. Малките детайли ще решат изхода от мача", заяви той.

"Стадионът ще бъде пълен само с наши привърженици, които изцяло ще ни подкрепят. Страшно е за противника и много добре за нас, когато феновете ни са зад нас. Надявам се да бъдем на нивото на публиката и след мача да празнуваме заедно", добави Белчев.

Димитър Димитров очаква "Лудогорец" да покаже различно лице спрямо предния мач с ЦСКА в Разград. Той припомни, че тогава отборът му е бил в трудна серия след мачове с "Левски" и "Брага". "Надявам се да сме в добро състояние, за да можем да се противопоставим на добър отбор, какъвто е ЦСКА", заяви треньорът на шампионите.

Повече от мач

"Лудогорец" традиционно вече гледа основно към Европа. Шампионите постигнаха голямата си цел, като си осигуриха мачове в Лига Европа и през пролетта. През февруари разградчани ще играят с "Милан" в 1/16-гиналите.

Ако миналата година ЦСКА търсеше облика си и се луташе по пътя, то сега воденият от Стамен Белчев отбор изглежда по-уверен в силите си.

Мачът за купата ще е важен както от спортна, така и от психологическа гледна точка. Въпреки това едва ли може да има големи сътресения при отпадналия, тъй като след последния съдийски сигнал започва паузата в първенството, която ще продължи до средата на февруари.

Дневник