Кипърският тим "Омония" (Никозия) официално представи Ивайло Петев, който е новият треньор на тима. Българският специалист подписа своя договор до края на сезона, с опция за удължаване с още една година. По информация на "Дневник" контрактът ще бъде удължен автоматично при изпълнение на някои условия, свързани с представянето на състава.

Българският специалист, който е на 42 години, се завръща в Кипър, където работеше през сезон 2013-14, когато водеше АЕЛ (Лимасол). С АЕЛ той беше в битката за титла, но остана втори след АПОЕЛ (Никозия) заради загуба в директния двубой. В Европа АЕЛ направи няколко забележителни мача при Петев, като се представи достойно срещу "Тотнъм" в Лига Европа, а в квалификациите на Шампионската лига победи "Зенит" (Санкт Петербург).

"Целта ми е да стабилизирам отбора, знам че няма да е никак лесно и ще трябва време, но ще се опитам максимално бързо. Първото и най-важно е играчите да следват моите инструкции", каза Петев.

Той обясни, че е приел офертата на "Омония", защото това е най-популярният отбор в Кипър. Клубът не е ставал шампион от сезон 2009-10. През 2015 г. "Омония" искаше Петев за треньор, а феновете дори събраха 200 хиляди евро, за да успеят да помогнат на любимия си отбор.

"Знам, че феновете ще са постоянно зад нас и ще ни подкрепят, а това е важно. Искам да върна "Омония" в европейските турнири", каза още българският треньор.

Интересното е, че от спечелените 20 шампионски титли на страната, 15 са дошли при български треньори. Петев е 16-ият български специалист, който ще води "Омония" и първи от Аспарух Никодимов насам, който работеше през 2000 г. Най-успешните българи, водили тима от Никозия са Васил Спасов и Йончо Арсов с по три титли. Два пъти шампиони са Петър Аргиров, Добромир Ташков и Атанас Драмов.

"Омония" има и 14 купи на страната, а осем от тях са дошли при български треньори - Ташков (две), Арсов и Спасов по три.

В щаба на Ивайло Петев ще влязат Алекси Желязков (помощник треньор), Любомир Шейтанов (треньор на вратарите) и лекарят Валентин Великов. Това беше екипът, с който специалистът работеше в националния отбор на България и "Динамо" (Загреб).

Очаква се до часове с "Омония" да подпише и българският вратар Николай Михайлов.

Дневник