ЦСКА е третият полуфиналист в турнира за Купата на България, след като отстрани финалиста от миналия сезон "Лудогорец". Червените се наложиха над шампиона с 2:1 след продължения в най-интересния двубой от четвъртфиналната фаза от надпреварата.

Срещата на стадион "Българска армия" предложи много нерви и напрегнати моменти, а гол на Кирил Десподов в 96-ата минута прати ЦСКА сред четирите най-добри тима. В редовното време червените поведоха чрез Николай Бодуров, а "Лудогорец" изравни след точно изпълнена дузпа на Моци. Съдията Георги Кабаков показа 13 жълти и един червен картон. Шампионите от Разград завършиха с десет човека заради червен картон на Натанаел, а в след почивката такъв беше спестен и на Барт от ЦСКА.

Началото на срещата оправда очакванията за горещ сблъсък и напрегната обстановка, като футболистите подходиха много агресивно още след първия съдийски сигнал. Нямаше груби влизания, но играчите и на двата тима действаха на ръба на фаула.

ЦСКА беше по-напористия отбор и успя да открие резултата още с първия си точен удар. В деветата минута Николай Бодуров се пребори с двама футболисти в зелено, напредна и стреля от близо 35 метра. Топката изненада Хорхе Броун и влетя в мрежата му – 1:0.

Попадението определено подейства шокиращо на шампионите, които в следващите пет минути трудно си подаваха повече от три подавания едно след друго. Нито един халф в зелено не се нагърбваше да задържи топката или да организира играта на своите, а всеки гледаше да се отърве по-бързо от топката.

В 21-ата минута стана горещо, след като Вандерсон изблъска едно от децата, които връщат топките и това доведе до реакция от двата щаба. Раул Лое и Енрике бяха сред играчите, които най-дейно искаха изгонване за Вандерсон, но резултатът беше жълт картон за бразилеца и Лое.

"Лудогорец" успя да изравни играта след 25-ата минута, а 10 по-късно изравни и резултата. Капитанът на шампионите Марселиньо прояви хитрост и си спечели дузпа след необмислен шпагат на Александър Дюлгеров. Бразилецът игра, за да получи наказателен удар, а съдията Георги Кабаков му го даде.

Моци застана зад топката и с плътен удар в центъра на вратата преодоля Витаутас Черниаускас.

Малко след гола на "Лудогорец" ЦСКА имаше два много добри шанса да отбележи. Първо Дюлгеров удари гредата, но му беше вдигната засада, а това доведе и до бурна реакция от Каранга. Бразилецът показа среден пръст към страничния съдия, но дори не получи картон.

След това Кирил Десподов сам си създаде ситуация, влизайки в наказателното поле, но от малък ъгъл реши да стреля, вместо да подава на Енрике и сгреши.

На почивката и двамата треньори направиха смени, като Димитър Димитров извади Яцек Горалски и пусна Светослав Дяков, а Стамен Белчев смени Енрике с Кевин Меркадо. Промяната в ЦСКА не донесе нужния ефект, като червените определено имаха затруднения. За сметка на това "Лудогорец" овладя центъра и с Дяков в средата изглеждаше по-солидно.

В 52-ата минута съдията Кабаков сгреши сериозно, като не посмя да изгони Александър Барт. Французинът задържа Върджил Мисиджан на границата на наказателното поле и въпреки, че беше последен в отбраната на червените, получи само жълт картон.

Няколко минути по-късно и гредата помогна на ЦСКА, след като Черниаускас излезе неразчетено и беше прехвърлен от Джоди Лукоки, но топката се отби в напречния стълб.

Предимството на "Лудогорец" в началото на втората част беше осезаемо, но шампионите не успяха да се възползват, а много добър шанс пропусна и Марселиньо, останал очи в очи с Черниаускас. Гол на Лукоки пък беше отменен заради засада, която беше много тънка, но реферът Мартин Венев я маркира.

До края на редовното време нямаше почти нищо интересно, като и двата отбора заложиха на битката и нервите. Така всичко трябваше да се реши след две продължения по 15 минути.

В началото на допълнителните 30 минути ЦСКА подходи по-агресивно в средата на терена и идеята на червените беше ясна – спечелване на топката в центъра и бързо организирана на контраатака. Точно това се получи в 96-ата минута, когато Кирил Десподов отново изведе ЦСКА напред.

Каранга овладя топката, пусна я в коридор към крилото, а той надбяга Натанаел и я пусна технично покрай плонжа на Броун – 2:1.

Крилото затвърди отличната си форма и се разписа в пети пореден мач във всички турнири. Десподов вкара по веднъж срещу "Локомотив" (Пловдив), "Септември", "Витоша" и "Берое" преди да вкара на "Лудогорец", а в последните два шампионатни двубоя даде общо и четири асистенции.

Във второто продължение Натанаел беше изгонен за удар без топка срещу Десподов и това окончателно прекъши разградчани. Те не успяха да организират нито една добра атака, а в края положенията бяха пред вратата на Хорхе Броун. Аржентинският страж трябваше да се намесва след удари на Каранга на два пъти.

За ЦСКА това е втора поредна победа над "Лудогорец" след успеха със същия резултат в Разград през ноември.

На полуфиналите в турнира вече се класираха "Ботев" и "Славия", а в петък предстои последния четвъртфинал между "Дунав" и "Левски".

Дневник