Клубовете от Висшата лига и ръководството на Лигата изглеждат все по-близо до подписването на новия договор за телевизионните права, който ще важи за периода 2019-2022 година. Най-скъпото футболно първенство в света постоянно увеличава приходите си от сделката за излъчване на двубоите, като при последния контракт тя беше на стойност от 5.14 милиарда долара. Според експерти сега Sky Sports и BT Sport ще платят още по-голяма сума, за да продължат да излъчват срещите от Висшата лига. Двете най-големи спортни телевизии на Острова искат да блокират нарастващия интерес на платформите за стрийминг Netflix и Amazon към футболния бизнес.

Освен доста по-добри финансови условия за клубовете договорът ще увеличи и броя на срещите, които ще се излъчват в английския ефир. В момента те са 168 от общо 380, които се играят през сезона. С новия контракт телевизионните двубои ще са 200.

Увеличаването на телевизионните срещи ще доведе до едновременно излъчване двубои, които се играят в един и същи час. При настоящата сделка подобно нещо не фигурира. Sky Sports излъчва двубоят, който е в събота по обяд, а BT Sport този от 17.30 ч. местно време. На Острова мачовете от 15 ч. местно време (17 ч. българско) не се излъчват по телевизията, за да се стимулира ходенето на стадионите. Мачовете в неделя също се излъчват традиционно от Sky Sports.

При новия договор се очаква двете телевизии да излъчват по едно и също време мачовете, които се играят в делничните дни.

Ще се отвори и още един телевизионен слот за мачове в събота вечер – 19.45 ч. местно време.

Пакети за излъчване на Висшата лига от сезон 2019-22

Пакет А: 32 мача в събота от 12.30 ч.
Пакет В: 32 мача в събота от 17.30 ч.
Пакет С: 24 мача в неделя от 14 ч., осем мача в събота от 19.45 ч.
Пакет D: 32 мача в неделя от 16.30 ч.
Пакет Е: 24 мача в понеделник от 20 ч. или петък от 19.30-20 ч., осем мача в неделя от 14 ч.
Пакет F: Всички 20 мача по време на Банковите празници и програма в делничните дни
Пакет G: Всички 20 мача от програмата през делничните дни

Дневник