Световната антидопингова агенция (WADA) отхвърли обвиненията на Владимир Путин за външна намеса в разследването на допинг скандала в Русия. Преди ден руският президент заяви, че главният информатор - бившият директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, е изцяло под контрола на американските служби.

WADA изтъкна, че е независима и че взима решенията си обективно.

"WADA е прозрачна и неутрална организация. Решенията се вземат от общото събрание, което е съставено по равно от представители на спорта и представители на ръководството. WADA има публични срещи два пъти годишно", се казва в отговора на организацията пред "Р-Спорт"

WADA е изнесла нови доказателства от Московската лаборатория за държавно спонсорираната допинг програма в Русия, съобщава АП. Според информацията данните са били представени пред някои от водещите международни спортни федерации на закрита среща, която е продължила шест часа.

Разкритията може да доведат до нови обвинения на руски състезатели за употреба на допинг от доклада на д-р Ричард Макларън. Според него над 1000 руски спортисти са били част от държавно спонсорираната допинг система в страната за периода от 2010 до 2014 г.

"Имената на атлетите, свързани с използването на медикаменти, подобряващи резултатите, и друга информация от Московската лаборатория бяха изнесени пред официалните спортни федерации", се казва в изявлението на WADA.

Дневник