Левски" е последният полуфиналист в Купата на България. Рекордьорът по трофеи в турнира спечели гостуването си на "Дунав" (Русев) с 2:0 и се присъедини към ЦСКА, "Славия" и "Ботев" (Пловдив). Жуниор Мапуку и Жерсон Кабрал донесоха победата на сините в последния мач в българския футбол за 2017 г.

Жребият за полуфиналите за купата ще се тегли на 19 декември. Финалистите ще бъдат определени в два мача на разменено гостуване, които ще се изиграят на 13/14 март и 10/11 април.

В двубой, който не предложи много вълнуващи моменти, "Левски" взе комфортен аванс от два гола още до почивката след груби грешки в защитата на "Дунав". В 23-ата минута Михаил Милчев се подхлъзна при центриране от десния фланг на Милош Цветкович. Топката стигна до Мапуку, който се обърна с лице към вратата и със силен удар не остави шансове на вратаря Станислав Антонов.

В последната минута на първото полувреме гостите стигнаха до второ попадение при куриозна ситуация. Олексей Ларин изрита топката в тялото на колегата си в отбрана Диан Димов и тя попадна в Кабрал, който не пропусна на три-четири метра от голлинията.

В 54-ата минута "Левски" беше близо до трети гол след страхотен пробив на Мапуку. Конгоанецът тръгна от центъра, премина през няколко играчи и се озова очи в очи с вратаря. Последва удар по земята в долния десен ъгъл, но топката срещна гредата.

В 67-ата минута Мапуку отново се измъкна сам срещу Антонов, но не успя да преодолее вратаря на "Дунав". В 80-ата минута гредата за втори път спаси домакините след директно изпълнение от корнер на Жорди Гомес.

"Дунав" можеше да се върне в мача само четири минути по-късно. Васил Шопов отправи добър изстрел от дистанция, но топката се отби в напречната греда. Малко след това русенци стигнаха до попадение, но то правилно беше отменено заради засада на Бранимир Костадинов.

Дневник