Спортният министър Красен Кралев обяви, че контузиите са причина за неубедителните резултати на българската борба през 2017 г. Въпреки че националният отбор записа най-слабото си участие на световно първенство от 56 години насам, Кралев определи като положителна първата година от олимпийския цикъл за Токио 2020.

Оценката на спортния министър идва по-малко от четири месеца, след като самият той назначи проверка в Българската федерация по борба (БФБ). След шампионата в Париж Кралев поиска да се провери "дали се изпълняват заложените в проекта за финансово подпомагане дейности".

Въпреки че участва с цели 20 състезатели, българският отбор не спечели нито един медал при мъжете и жените на фона на най-голямото държавно финансиране. За 2017 г. спортното министерство отпусна на БФБ 3 милиона лева, с половин милион повече от олимпийската 2016 г.

"Дори в една от най-тежките си години, със спечелените 19 медала от европейски и световни първенства във всички възрастови групи борбата отново е сред най-успешните ни спортове. През 2017 г. направихме много силно европейско първенство, но след това за съжаление имаше много контузии, които ни попречиха да се поздравим с една много по-успешна година", каза Кралев при връчването на годишните награди на Българската федерация по борба (БФБ).

На церемонията беше отбелязана и 85-ата годишнина на БФБ. В този период българските борби са спечелили 69 медала от олимпийски игри, 251 от световни първенства и 399 от европейски шампионати.

"Това беше първа година от олимпийския цикъл и аз вярвам, че всеки ще намери пътя си, за да може през следващата и по-следващата години да сме още по-добре подготвени и да се развиваме в правилната посока", заяви Кралев и пожела на младите борци се учат от опита на шампиони като Петър Киров, Боян Радев, Александър Томов и др.

За борец на годината беше избран европейският шампион при класиците в категория до 75 кг Тарек Абдеслам. Натурализираният египтянин благодари на Кралев за подкрепата, която му е оказал от пристигането му в България.

Европейската шампионка Биляна Дудова зае второто място в годишната класация на борбата, а трети е сребърният медалист от шампионата на Стария континент Иво Ангелов.

На церемонията по случай 75-ата им годишнина бяха наградени двукратните олимпийски шампиони Боян Радев и Петър Киров, Нешо Берберов и Гюро Гюров, както и навършилият 85 години заслужил треньор Михаил Ангелов.

Със специални призове бяха отчетени Цено Ценов и почетният президент на федерацията Валентин Йорданов, които не присъстваха на церемонията.

За треньор на 2017 г. беше избран селекционерът на националите по класическа борба Армен Назарян, а негови подгласници станаха треньорът на жените Петър Касабов и наставникът на мъжкия тим по свободна борба Серафим Бързаков.

След слабото представяне в Рио де Жанейро, белязано от един бронзов медал на дебютантката Елица Янкова, федерацията проведе редица работни срещи с Кралев с цел да бъде започната цялостна реформа, припомни след световното вестник "Сега".

В реформата беше заложено преструктуриране на бюджета, като парите да се насочват по клубовете за сметка на лагерите на националните отбори. Освен това трябваше да се финансира създаване на отбори от осем състезатели и треньор, които да представят обединени регионални центрове.

Идеята беше всеки месец да се организират отборни двубои, за да се предизвика раздвижване на вътрешния календар, ангажиране на местната власт към борбата и привличане на спонсори. На практика обаче всичко продължава по старому.

"Борбата е най-успешният български спорт в исторически план и затова взехме решение да го подкрепим и да му помогнем да върне позициите си на водеща световна сила. Замисълът на предложената от федерацията реформа е добър и може да доведе до конкретни резултати, но само, ако се изпълнява съвестно. За съжаление резултатите от световния шампионат в Париж не отговарят на очакванията ни. Длъжни сме да проверим дали публичните средства, които получава БФБ, се изразходват правилно и по предназначение", каза при назначаването на проверката Кралев.

Дневник