"Милан" получи отказ за изключение от финансовия феърплей на УЕФА. Комисията по финансов контрол на европейската футболна асоциация обяви, че оставя клуба под мониторинг.

Според правилата на финансовия фърплей даден клуб може да получи изключение от максимално допустимите загуби за годината, ако e претърпял значителна промяна в собствеността през последните 12 месеца.

През април един от най-успешните клубове в историята премина в ръцете на китаеъца Юнхун Ли и водения от него консорциум Sino-Europe Sports Investment Management срещу 740 милиона евро.

Клубът покри част от дълговете, натрупани през последните години на управлението на Силвио Берлускони, и похарчи над 200 милиона евро за нови играчи. Единствено "Манчестър сити" и "Пари сен жермен" бяха по-разточителни на летния пазар.

Оказа се обаче, че голяма част от операциите са финансирани със заем. Американският хедж фонд Elliot Management е дал на Ли 180 милиона евро, за да бъде приключена сделката за собствеността, и още 125 милиона за летните трансфери, показа проучване на "Ройтерс".

Заемът, който е с лихва от 11.5%, изисква от "Милан" да върне 350 милиона евро до октомври 2018 г. В противен случай клубът рискува да изпадне в неплатежоспособност. В края на септември стана ясно, че Ли вече е започнал отчаяно да търси нови инвеститори.

"След внимателен преглед на цялата документация, предоставена от "Милан", разследващият орган на независимата комисия за финансов контрол реши да не сключва доброволно споразумение с клуба. Комисията счита, че към днешната дата все още има несигурност по отношение на заемите, които трябва да бъдат върнати до октомври 2018 г.", се казва в съобщението на официалния сайт на УЕФА.

"Милан" ще продължи да бъде под постоянен финансов мониторинг и ситуацията ще бъде преразгледана отново в първите месеци на 2018 г.", допълват от европейската централа.

Дневник