Аксел Лунд Свиндал спечели спускането в италианския зимен център Вал Гардена. Норвежецът беше най-бърз по пистата Саслунг и взе втори успех в спусканията за сезона, след като триумфира и в предишния старт в Бийвър Крийк, а в първото състезание в Лейк Луис беше трети. Победата е 34-а за Свиндал в Световната купа, като той има 72 подиума.

Норвежкият ветеран печели за 14-и път в спускане, като по този показател се изравни с Михаел Валхофер на четвъртото място във вечната ранглиста. Пред тях са единствено Франц Кламер (25), Петер Мюлер (19) и Щефан Еберхартер (18). За Свиндал това е шеста победа във Вал Гардена (четири пъти Супер-Г и два пъти спускане).

Трасето Саслунг в Южен Тирол е считано за една от петте класики на спускането в Световната купа. Другите са Кандахар в Гармиш-Партенкирхен, Хахенам (Щрайф) в Кицбюел, Лауберхорн във Венген, както и Критериум във френския курорт Вал д’Изер.

Състезанието отбеляза 50-ия юбилей на Вал Гардена като домакин на стартове от Световната купа. Очаквано стартът предложи голяма интрига, а пистата беше много изискваща към скиорите заради деветте си скока и известните "Камилски гърбици".

Свиндал даде време от 1:57.00 и буквално размаза постижението на германеца Томас Дресен, който дотогава държеше първата позиция. Триумфът беше пълен за Норвегия, след като Шетил Янсруд се класира втори на 59 стотни зад съотборника си. Норвежците изпуснаха успеха в Супер-Г в петък, който неизменно беше техен от 2012 г., но се реваншираха в най-агресивната дисциплина.

Трети на подиума се качи австриецът Макс Франц, който спечели на Саслунг през 2016 г. Всички останали бяха на над секунда зад Свиндал, но в първите 10 се промъкнаха двама със стартови номера след 30. Швейцарецът Жил Рулен зае четвърто място, а Ромед Бауман – шестото.

Успехът изкачи Свиндал на първо място в класирането за Големия кристален глобус. Той има 374 точки, с 45 повече от Янсруд. Досегашният водач Хенрик Кристофершен, също от Норвегия не караше спускането. Той има 285 точки. Носителят на Големия кристален глобус Марсел Хиршер е четвърти с 274 точки.

Състезанието отбеляза 50-ия юбилей на Вал Гардена като домакин на стартове от Световната купа.

Състезанията продължават още утре със старта в гигантския слалом в Алта Бадия, където Кристофершен и Хиршер ще могат да отговорят.

В класирането за Малкия глобус в спускането Свиндал има 260 точки, а Беат Фойц е втори с 212. Швейцарецът остана едва осми във Вал Гардена.

Дневник