Президентът на Световната футболна асоциация (ФИФА) Джани Инфантино е обвинен, че си е затворил очите при един от големите скандали в европейския футбол за последните години. Според твърдения на турския клуб "Трабзонспор", докато швейцарецът е заемал поста на генерален секретар на УЕФА е станал съучастник. Периодът е 2010-11 година, когато скандал за уговаряне на мачове разтърси турския футбол.

През 2011 г. "Фенербахче" спечели титлата в Суперлигата с по-добра голова разлика от "Трабзонспор", но по-късно 36 футболисти бяха арестувани за манипулиране на резултати. Част от тях получиха присъди, сред които и президентът на "Фенербахче" Азиз Йълдъръм, който трябваше да влезе в затвора за шест години. В последствие през 2015 г. бизнесменът беше оправдан.

Заради скандала УЕФА наложи свои собствени санкции срещу клуба, забранявайки му да участва в Шампионската лига за два сезона. Според вестник "Гардиън" обаче, Инфантино е позволил на Турската футболна федерация (TFF) да налага по-малки санкции от тези в собствените си дисциплинарни разпоредби. Така клубът е успял да вземе сериозни средства от телевизионните права и да не отчете финансови загуби.

По информация на "Гардиън" през 2012 г. генералният секретар на TFF Ебру Кокал пише до Инфантино с въпрос "дали е възможно, съгласно правилата на УЕФА, наказанието да бъде изменено от изваждане от шампионата, на отнемане дисциплинарно на 12 точки и налагане на финансова глоба". Главният секретар на УЕФА дава съгласието си, отчитайки, че това е отговорност на Турската федерация.

"Можем да кажем, от името на УЕФА, че като се вземат предвид всички обстоятелства, вашето предложение изглежда представлява разумен, пропорционален и подходящ отговор за справяне с този въпрос", е официалният отговор на организацията.

Президентът на TFF по онова време Мехмет Али Айдярр заяви публично, че е постигнато споразумение с УЕФА, за да се предотврати загубата на огромни суми от турски клубове и е резултат от "преговори". В момента "Трабзон", който е потърпевш от цялата ситуация още оспорва решението. "Правилата бяха изменени, за да може "Фенербахче" да запази титлата си, а ние искаме тя да бъде присъдена на "Трабзон", коментира адвокатът на червено-сините Ердем Егемен.

В официалната жалба на "Трабзонспор" пред Спортния арбитражен съд (CAS), от клуба твърдят, че Инфантино е станал съучастник при тази измама, която не е решила проблемите на турския футбол.

В свое изявление президентът на ФИФА казва, че отдавна подкрепя борбата с уговорените мачове и манипулираните резултати. "По това време УЕФА бе на челно място при борбата за изкореняването на манипилираните мачове, прилагайки пионерски мерки. Беше инициирано и изпълнено тясното сътрудничество с полицейските и съдебните власти в цяла Европа и, накрая, бяха взети адекватни дисциплинарни решения. Това са фактите и са ясни", твърди Инфантино.

Дневник