Носителят на Големия кристален глобус в алпийските ски Марсел Хиршер спечели безапелационно старта от Световната купа в италианския курорт Алта Бадия. Австриецът беше неудържим в гигантския слалом и триумфира за пета поредна година в Южен Тирол.

Хиршер взе общо шести успех на пистата "Гран Риза", с което задмина легендарния Алберто Томба, който има пет победи. Той доказа, че трасето в Италия е едно от любимите му.

Австриецът вече има 24 победи в гигантския слалом, с което пък изравни Тед Лигети. Успехите на Хиршер са общо 48 за Световната купа. Пред него са единствено Ингемар Стенмарк (84), Херман Майер (54) и Томба (50). Австриецът записа 111-и подиум в 208-ия си старт.

Хиршер даде общо време 2:25.42 и беше най-бърз в двата манша. Вторият след него, Хенрик Кристофершен, изостана на 1.70 секунди, а трети се нареди Жан Кранец на +1.82. Словенецът стъпи за пръв път на подиума в старт от Световната купа.

"Получи се красиво състезание, въобще не очаквах, че ще карам толкова добре, но усилията ми си струваха. Лудост е, че побеждавам с такава разлика пред останалите.

Хиршер и Кристофершен направиха изумителен първи манш, в който бяха с класа над останалите. Норвежецът се спусна с трети стартов номер и подобри с повече от секунда и половина времето на Матийо Февър. Постижението на Кристофершен изглеждаше много добро, но още в горната част на пистата Хиршер показа много агресия.

Австрийската звезда се спусна за 1:12.15 и оглави класирането сутринта със 17 стотни по-добър резултат от Кристофершен.

Сериозно обаче пострада германецът Щефан Люц, който не завърши първия манш. Заместникът на Феликс Нойройтер се хвана за коляното, като останаха съмнения за скъсани кръстни връзки. Ако диагнозата се потвърди, това ще бъде втори голям удар за германските ски, след като Нойройтер пропуска олимпийските игри в Пьончан.

С победата си Хиршер се изравни с Аксел Лунд Свиндал начело за Големия кристален глобус. Двамата имат по 374 точки, а трети зад тях е Кристофершен с 365. Четвърти е друг норвежец, Шетил Янсруд – 329.

В дисциплината Хиршер води с 260 точки преди Кристофершен с 205 и Алекси Пинтюро – 151.

Следващият старт при мъжете е в понеделник – паралелен гигантски слалом, отново в Алта Бадия. До края на 2017 г. скиорите остават в Италия. На 22 декември те ще проведат слалом в Мадона ди Кампилио, а на 28 и 29 декември спускане и алпийска комбинация в Бормио.

Дневник