Руските спортисти, които ще участват на олимпийските игри в Пьончан под неутрален флаг, няма да могат да поставят национални символи на своите екипи, информира Межународният олимпийски комитет (МОК). Според последните разпоредби състезателите няма да показват национална принадлежност, след като страната им е наказана да не участва в надпреварата. Документ вече е изпратен до всички федерации.

На 5 декември изпълнителният комитет на МОК обяви, че не допуска Русия до участие на олимпийските игри. Единствено руски състезатели, които са доказали, че са "чисти от допинг", ще могат да пътуват за Южна Корея, където ще са под неутрален флаг.

Допуснатите до игрите руснаци ще се състезават под името "Олимпийски атлети от Русия" (OAR). Те ще носят екипи с това име и под олимпийския флаг. При евентуални техни победи и при появата им на церемониите по откриването и закриването на игрите ще звучи олимпийският химн вместо руския. Спечелените от тях медали няма да бъдат причислени към общия брой отличия на Русия.

В писмото на МОК пише изрично:
- Националният герб и емблемата на националния олимпийски комитет трябва да бъдат заменени с олимпийските кръгове.
- RUS се заменя с OAR.
- Надписът Русия на екипировката се заменя с "Олимпийски спортист от Русия".
- Големината на шрифта на последното трябва да отговаря на големината на шрифта на думата "Русия".
- Търговската марка Team Russia не трябва да се използва върху облеклата или оборудването на състезателите.
- Един или два цвята от националния флаг са разрешени за използване, но е нужно предварително одобрение от МОК.

Руският президент Владимир Путин и спортните ръководителите в Русия обаче дадоха зелена светлина на своите спортисти да се състезават в Пьончан под неутрален флаг и химн. Пълният списък с участниците още не е ясен, но руската хокейна лига също даде разрешение на играчите да участват в Пьончан.

Междувременно ръководителят на Руския олимпийски комитет (РОК) Александър Жуков обясни, че формулярът окончателно участие на руски спортисти в Пьончан понастоящем не е одобрен.

"Споразуменията за окончателната версия на наредбата не са постигнати. Знам, че преговорите още са в ход, но нямаме одобрение", каза Жуков.

Той увери, че Русия продължава да държи интересът на спортистите да бъде защитен, въпреки че те ще са под неутрален флаг. Игрите в Пьончан ще се проведат между 9 и 25 февруари.

Дневник