Мартен Фуркад отговори по шампионски на отправеното предизвикателство от Йоханес Тингес Бьо и спечели масовия старт от Световната купа по биатлон в Анси. Носителят на Големия кристален глобус за последните шест сезона, постигна 65-а победа в кариерата си, прекъсвайки серията от четири поредни успеха на 24-годишния норвежец.

Бьо спечели спринтовете и преследванията в Хохфилцен и Анси, но Фуркад успя да отговори. Френският състезател продължава много постоянното си представяне през сезона, като победата за него е втора след преследването в Йостерсунд, Швеция. В осемте старта Фуркад неизменно се качва на подиума (четири втори и две трети места).

Това беше първи масов старт за сезона, като предстоят още четири (Руполдинг, Антхолц-Антерселва, Контиолахти и Тюмен). За французина това е 12-а победа в тази дисциплина.

Фуркад беше безгрешен при стрелбата, като повали всички 20 мишени. Той финишира за 36:30.3 минути, а Йоханес Бьо остана втори на 3.9 секунди зад победителя. Норвежецът допусна две грешки още на първата си стрелба, но отново показа, че се намира в отлична форма и с много силно бягане, застраши лидерската позиция.


Трети се класира германецът Ерик Лесер, който записа трети подиум в кариерата си. Нито един българин не стартира в общия старт.

В генералното класиране за Световната купа Фуркад запазва първото си място и има 432 точки, с 20 повече от Йоханес Бьо. Трети е Яков Фак с 306, а четвърти Симон Шемп с 271.

Дневник