Ливърпул" се завърна в топ 4 на Висшата лига след гръмка победа с 4:0 като гост на "Борнмът". На същия стадион, на който преди малко повече от година червените допуснаха обрат от 3:1 до 3:4, този път бяха безапелационни и можеха да вкарат дори повече попадения. Мърсисайдци станаха първият клуб в историята на Висшата лига, който печели четири последователни гостувания, отбелязвайки три или повече гола.

Освен 4:0 над "Борнмът", червените надвиха "Брайтън" с 5:1, "Стоук сити" с 3:0 и "Уест Хем" с 4:1. След поражението с 1:4 от "Тотнъм" на 22 октомври "Ливърпул" е в серия от осем мача без загуба (шест победи и две равенства), при които головата разлика е 23:3. Единствено "Манчестър сити" е в по-добра форма от отбора на Юрген Клоп.

"Много съм доволен от представянето ни, защото подходихме сериозно от самото начало. Това беше важно за отбора, защото гледахме мача на съперника срещу "Юнайтед" и те определено имаха своите шансове. Отбранявахме се добре, хареса ми дисциплината ни в защита", каза Клоп след мача.

Гостите убиха интригата на "Вайталити стейдиъм" още преди почивката, когато си осигуриха аванс от три чисти гола. Филипе Коутиньо откри резултата в 20-ата минута след впечатляващ самостоятелен рейд, навързвайки няколко защитника на домакините. Шест минути по-късно Деян Ловрен удвои аванса на мърсисайдци след летящ плонж. Фирмино върна топката след неумело центриране от корнер, а от вратарското поле хърватският защитник нямаше проблем да се разпише.

Минута преди края на първата част Мохамед Салах също вкара дежурния си гол. Египтянинът финтира на два пъти Чарли Даниълс, отвори си пространство и с плътен удар с левия крак вкара третото попадение за "Ливърпул". Това беше 20-и гол за Салах от началото на сезона във всички турнири. Нито един друг футболист от Висшата лига още не е достигнал до подобна цифра.

С трите си попадения през първата част "Ливърпул" достигна общо 19 гола, които е вкарал в първите полувремена на мачовете си. По този показател червените делят първо място с "Манчестър сити".

След почивката бразилска комбинация между Коутиньо и Фирмино доведе до четвърти гол за гостите, дело на последния. Повторенията обаче показаха че нападателят се намира зад последния защитник на "черешките".

Тимът на Юрген Клоп не остави никакво съмнение в надмощието си, като за 90 минути "Борнмът" успя да отправи едва два точни удара към вратата на Симон Миньоле. "Черешките" остават на 16-о място, едва на точка пред зоната на изпадащите.

В следващия кръг, който открива празничната програма на Висшата лига "Ливърпул" гостува на "Арсенал" на "Емиратс". По-рано през сезона червените разбиха "артилеристите" с 4:0 като домакин. Ден по-късно, 23 декември, "Борнмът" гостува на лидера в класирането "Манчестър сити".

Дневник