Британският лекоатлет Мо Фара беше определен за "Спортна личност на годината" във Великобритания в традиционната анкета на на BBC. Роденият в Сомалия състезател, спечели трети пореден златен медал на 10 хиляди метра на световното първенство по лека атлетика през лятото. Фара взе и сребро на 5000 метра.

Лекоатлетът получи 15.32% от зрителския вот (83 524 гласа) и за първи път спечели най-ценното отличие на Острова. В предишните две години наградата беше за бившия №1 в тениса Анди Мъри. Именно леката атлетика е най-успешният спорт в анкетата с 18 първи, 14 втори и 19 трети места.

"Не мога да повярвам, че спечелих, защото няколко пъти съм бил в анкетата, но никога не съм бил първи. Това само показва, че ако работиш здраво някой ден ще сбъднеш мечтите си", каза Фара, който прекрати кариерата си през лятото.

Зад Фара се класира шампионът по мотоциклетизъм в клас "Супербайк" Джонатан Рей, а трети остана друг лекоатлет Джони Пийкок, който бяга с протеза на десния крак. Топ 10 допълниха Антъни Джошуа, Адам Пийти, Люис Хамилтън, Крис Фрум, Хари Кейн, Аня Шръбсол (крикет), Бианка Уокдън (таекуондо), Джоана Конта и Елиза Кристи (бързо пързаляне с кънки).

В категорията "Спортна личност на света" наградата отиде при Роджър Федерер, който спечели 19-ата си титла от Големия шлем и осма рекордна на "Уимбълдън".

По време на церемонията имаше и включване на живо от Крис Фрум, който даде положителна проба за наличие на салбутамол. Шампионът от "Тур дьо Франс" и "Вуелта Испания" ще трябва да се защитава пред Международния колоезадачен съюз (UCI), за да не получи наказание.

"Аз съм астматик, още от дете и използвам инхалатор, който ми помага да дишам. Но никога не съм използвал повече от разрешеното, защото това е спорт и много добре знам правилата. Ситуацията е ужасна и аз съдействам, за да изчистим това", каза Фрум, който в момента е на лагер с тима си "Скай" в Майорка.

Дневник